Безперешкодний доступ для людей з інвалідністю до медичних послуг.

У Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів відбулася нарада з питань доступності закладів охорони здоров’я для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.
Захід пройшов за участі представників Комітету ВР, МОЗ, НСЗУ, Міністерства розвитку громад та територій, Уповноваженого Президента України з прав людей з інвалідністю та представників громадських організацій.
Учасники наради зазначили, що медичні заклади, необхідно привести у відповідність до встановлених законом вимог. Такі вимоги також зафіксовані в договорі з НСЗУ.
Водночас НСЗУ пропонує відтермінувати вимоги, відповідно до Постанови № 410 для місць надання медичної допомоги – фельдшерсько-акушерських пунктів, аби дати їм додатковий час для приведення у відповідність вимогам. Для закладів, що надають екстрену медичну допомогу, ці вимоги вже відтерміновано.
Учасники також наголосили, що МОЗ та Міністерство соціальної політики мають розробити Державну цільову програму з поетапного облаштування будівель і приміщень, у яких надаються медичні послуги. Документом буде визначено перелік відповідних заходів, джерела їх фінансування, терміни реалізації та відповідальні виконавці, зокрема, органи місцевого самоврядування.
Очільник Національної служби здоров’я України Андрій Віленський: “Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю, ратифікована Україною, декларує принципи рівності можливостей, недискримінаційності й поваги до людської гідності. Люди з інвалідністю та маломобільні люди у нашій країні мають бути забезпечені вільним та безперешкодним доступом до усіх будівель та приміщень. Це реалізується через інклюзивність будівель і споруд, що надають медичні послуги.
Відповідно з умовами договору з НСЗУ, медичний заклад має бути доступним для осіб з інвалідністю та маломобільних пацієнтів. НСЗУ має право перевіряти цю вимогу.
Ми вивчаємо готовність медичних закладів до виконання даної вимоги. Співпрацюємо у цих питаннях з іншими державними відомствами. За нашим аналізом, 83% закладів охорони здоров’я відповідають вимогам щодо доступності.
Хочу також підкреслити, вимогою для контракту з НСЗУ у 2021 році стане створення безбар’єрного доступу до закладів охорони здоров’я людям з інвалідністю. Такі пацієнти мають безперешкодно потрапити до лікарні, до кожного відділення”.
Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич: «Люди з інвалідністю, в тому числі воїни АТО/ООС, мають законодавчо визначене право на рівні з іншими пацієнтами користуватися медичною допомогою, зокрема вільно зайти до будівлі медичного закладу та вільно пересуватися всередині неї. На жаль, протягом багатьох років нормативно-правові акти з цього приводу не виконуються.
Було б добре, що на сайті НСЗУ було розміщено копії висновків про доступність будівель і споруд медичних закладів, які видають фахівці з питань технічного обстеження. Відтак громадяни, зокрема, і з інвалідністю, зможуть контролювати, чи дійсно ці заклади відповідають вимогам НСЗУ щодо інклюзивності».