24 травня — Всеукраїнський день боротьби з меланомою.

МЕЛАНОМА: ФАКТОРИ РИЗИКУ ТА САМОДІАГНОСТИКА
Що таке меланома?
Меланома – це злоякісне новоутворення шкіри. Це найбільш небезпечне захворювання серед усіх ракових захворювань шкіри. Кількість пацієнтів із діагнозом «меланома» постійно зростає. В запущеній формі меланома може призводити до летальних випадків, але при ранній діагностиці ефективно піддається лікуванню.
Меланома представляє собою утворення на шкірі з неправильними обрисами, ділянками плямистого забарвлення, яке може свербіти або кровоточити.
Розповсюдженість меланоми є нижчою за немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, але саме меланома є основною причиною смерті від раку шкіри.
Майже 3 тисячам українців щороку встановлюють діагноз «меланома»: кожен 10-й із захворівших на меланому помирає протягом першого року. Тому дуже важливим є питання виявлення хвороби на ранніх стадіях, коли лікування має більше шансів бути успішним.
Фактори ризику, що збільшують ризик виникнення меланоми:
Доведено зв’язок між сонячним опроміненням та підвищенням ризику виникнення раку шкіри;
Злоякісна меланома частіше зустрічається у людей з блідим кольором обличчя, блакитними очима, русим або світлим волоссям. При цьому ризик утворення меланоми збільшується залежно від місця проживання: чим ближче до екватора, тим вища вірогідність її виникнення;
Велика кількість атипових родимок – найбільш значущий фактор ризику у людей зі світлим типом шкіри;
Користування солярієм також збільшує появу раку шкіри на 75%;
Згідно з дослідженнями, у людей, які у ранньому віці мали сонячні опіки шкіри, ризик виникнення меланоми після 35 років збільшується від 60% до 80%;
Появу меланоми спричиняють також генетичні та спадкові фактори;
Роль кумулятивної (накопичувальної) дії сонця у розвитку меланоми неоднозначна. Ризик виникнення меланоми вищий для тих людей, у яких в минулому діагностувався немеланомний рак шкіри або сонячний кератоз. В обох випадках це вказує на кумулятивну дію ультрафіолетового опромінення.
Найбільш ефективним методом раннього виявлення меланоми є самодіагностика. Для цього лікарі пропонують регулярно обстежувати шкіряні покриви за допомогою методу АКОРД, звертаючи увагу на певні зміни.
Як самостійно виявити меланому? На що потрібно звернути увагу?
А – асиметрія: зверніть увагу за форму родимки, якщо умовна вісь ділить її на нерівні несиметричні частини, це привід звернутися до лікаря.
К – край: якщо родимка має нечіткі розмиті границі, то це може бути ознакою меланоми. Також занепокоєння мають викликати будь-які зазубрини чи нерівності.
О – окрас: родимка повністю чи частково змінила забарвлення – вам до лікаря. Терміново.
Р – розмір: ви бачите, що родимка почала рости вшир або вгору, або у вас є родимка понад 6 мм в діаметрі. Так не повинно бути, зверніться до лікаря.
Д – динаміка: також будь-які зміни в структурі шкіряного покриву родимки мають бути для вас сигналом іти до лікаря. Це може бути сухість, поява кірочок, кровоточивість чи випадіння волосся тощо.