В Ізраїлі довели, що вакцина від COVID-19 захищає онкохворих в процесі лікування

Вчені в Ізраїлі провели перше в своєму роді дослідження, яке доводить, що вакцина проти коронавірусної інфекції захищає від зараження онкохворих пацієентів, які перебувають в процесі лікування. Результати цієї роботи, які привернули до себе увагу лікарів усього світу, опубліковані в журналі JAMA Oncology.

Повідомляється, що дослідження провели проф. Соломон Штеммер, завідуючий відділенням онкологічних досліджень лікарні «Бейлінсон», д-р Амір Массаруа з центру дослідження і лікування онкозахворювань «Дафідофф» та д-р Ноа Ельякім, завідувачка 5-м терапевтичним відділенням.

У дослідженні брали участь 102 онкохворих з різними видами пухлин (включаючи рак грудей, легенів, товстого кишечника і мозку). Середній вік учасників склав 66 років, всі вони перебували в процесі хіміо і біотерапії. Контрольна група була представлена 78 родичами хворих.

Обидві групи були імунізовані двома дозами вакцини Pfizer, і через місяць у них взяли кров на аналіз титру антитіл. У контрольній групі він був високим у всіх. У онкохворих цей титр виявився достатнім для захисту від зараження, хоча і нижче, ніж у здорових людей.

«У 90% онкохворих виробився достатній імунний захист. Він був нижче, ніж у контрольній групі, але достатній для запобігання зараження, так що ці хворі знаходяться в безпеці. Тепер мільйони онкохворих у всьому світі можуть зітхнути з полегшенням», – підкреслив Штеммер.