Перитонеальний діаліз: що отримає пацієнт

За статистикою, кількість пацієнтів у нашій країні, які потребують перитонеального діалізу, щороку зростає. Тому у Програму медичних гарантій 2021 введено новий пакет – “Лікування методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах”. І з 1 липня пацієнти з хронічними захворюваннями нирок отримуватимуть безоплатну медичну допомогу. Розповідаємо, що потрібно знати ?
? Перитонеальний діаліз – метод лікування ниркової недостатності. Це – життєво необхідна процедура, що проводиться щодня протягом всього періоду лікування.
Основною перевагою перитонеального діалізу порівняно з гемодіалізом є відносна простота технології, можливість переважній кількості пацієнтів проводити процедуру самостійно вдома або на роботі. При постійному амбулаторному перитонеальному діалізі, пацієнт, зазвичай, самостійно проводить 4-6 обмінів на добу.
? До переліку медичних послуг, які безоплатно отримуватимуть пацієнти, які потребують перитонеального діалізу включено:
➡ первинний огляд та подальше спостереження за станом життєво важливих функцій організму;
➡ спостереження за ефективністю діалізного лікування, оцінка та корекція нутриційного статусу:
➡ навчання пацієнта або його родичів перитонеальному діалізу та перевірка обізнаності;
➡ необхідні лабораторні дослідження, відповідно до галузевих стандартів: розгорнутий клінічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, біохімічний аналіз крові, глюкоза, ліпідний профіль та інші; ;
➡ лікування перитоніту, інфекції місця виходу катетера і тунельні інфекції;
➡ діагностика та медикаментозне лікування анемії;
➡ забезпечення лікарськими засобами, відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів, медичними виробами та витратними матеріалами.
? Повний перелік безоплатних послуг є на сайті НСЗУ https://nszu.gov.ua/vimogi-pmg-2021. Для цього оберіть п.14 (лікування методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах) розділ “Специфікація”.
? Для того, щоб мати доступ до цього безоплатного пакету, необхідно електронне направлення від лікаря-нефролога або лікаря-нефролога дитячого. Далі потрібно обрати лікарню, яка має контракт з НСЗУ за відповідним напрямом та отримати необхідну процедуру.