Нове дослідження: COVID-19 приводить до тривалих змін в клітинах крові

Німецькі дослідники виявили, що лонгковід може виникати через те, що вірус значно змінює людську кров. Ці зміни проявляються навіть через декілька місяців після виявлення захворювання, пише наукове видання ScienceAlert.

Зазначається, що у новому дослідженні науковці з Німеччини проаналізували кров пацієнтів. Для цього вчені використали розроблену ними систему

У новому дослідженні німецькі вчені проаналізували кров пацієнтів, використовуючи розроблену ними систему – цитометрію деформованості в реальному часі (RT-DC), яка швидко аналізує сотні клітин крові в секунду, виявляючи аномальні зміни їх розмірів і структури.

Повідомляється, що технологія з’явилася відносно недавно, але вона здатна продемонструвати, як коронавірус може впливати на кров на клітинному рівні.

Дослідники проаналізували кров 55 людей: 17 пацієнтів з важким перебігом COVID-19 (половина яких згодом померла), 14 пацієнтів, які видужали та 24 здорових людей без ознак захворювання в минулому. Понад чотири мільйони клітин крові, взятих у цих людей, були пропущені через систему RT-DC і піддалися мікроскопічному аналізу під час проходження по вузькому каналу в пристрої.

Аналіз показав, що червоні кров’яні тільця (еритроцити) у пацієнтів з COVID-19 більше відрізнялися за розміром, ніж у здорових людей, також показали ознаки скутості у фізичній структурі і меншу деформованість, що могло вплинути на їх здатність розносити кисень по тілу.

«Фізичні властивості еритроцитів важливі для мікроциркуляції і, тому, такі зміни можуть перешкодити циркуляції і сприяти гіпоксемії», – пояснили вчені.

За їх даними, такий ефект може тривати у пацієнтів з COVID-19 після активної інфекції. Водночас вони виявили, що пацієнтів, які одужали, зміни фенотипу були не настільки виражені, але все ще присутні.

Також дослідники виявили, що форма білих кров’яних тілець (лейкоцитів) під назвою лімфоцити показали менше скутості у пацієнтів з COVID-19, а моноцити були значно вище, ніж в клітинах контрольної групи.

Водночас нейтрофіли – інший тип білих кров’яних тілець – показали численні зміни у пацієнтів з COVID-19, збільшення обсягу і велику деформацію.

Зазначається, що нейтрофіли мають особливо короткий термін життя (всього близько дня), але зміни нейтрофілів у пацієнтів з COVID-19 спостерігаються через місяці після інфекції. Хоча деякі з цих змін повернулися до норми після госпіталізації, інші тривали місяцями після виписки з лікарні.

За інформацією дослідників, поки невідомо, як ці зміни клітин крові можуть в кінцевому підсумку бути викликані вірусною інфекцією, не до кінця відомо, як зміни клітин призводять до симптомів COVID-19, а іноді до смерті.

«На цей час це просто ще одне свідчення того, наскільки глибоко цей вірус проникає в наші тіла і чому іноді він не відпускає людей», – повідомили науковці.

Нагадаємо, раніше вчені назвали імунне запалення стовбуру мозку однією з причин лонгковіду.