У Фонді соцстрахування пояснили важливі аспекти оформлення тимчасової непрацездатності за е-лікарняними

В Україні продовжується перехідний період із запровадження е-лікарняних. У Фонді соціального страхування роз’яснили, які є відмінності в оформленні електронних лікарняних. Про це повідомляє Урядовий портал.Зазначається, що наразі в країні до формування медичних висновків, на підставі яких для застрахованих осіб автоматично формуються е-лікарняні, долучилися лікарі понад 550 медзакладів.

Для Фонду соціального страхування України (ФССУ) підставою для надання працівникам допомоги по тимчасовій втраті працездатності (а також по вагітності та пологах) вважають як паперові, так і електронні лікарняні.

Начальниця відділу медичної експертизи виконавчої дирекції ФССУ Марина Біляєва під час вебінару для медиків розповіла про основні відмінності оформлення медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Вона повідомила, що медвисновки для формування е-лікарняних лікар може самостійно оформлювати терміном до 30 календарних днів (у паперових лікарняних термін складає 15 календарних днів).

Біляєва зауважила, що медичний висновок, на підставі якого автоматично формується е-лікарняний для працівника, має бути обґрунтованим. Чиновниця підкреслила, що лікар в індивідуальному порядку визначає термін непрацездатності пацієнта, але він має враховувати медичні протоколи, стан людини, супутні захворювання. Вона доповнила, що за необхідності медичний висновок може бути подовжений лікарем, якщо пацієнт не одужав. Але коли необхідне подовження терміну медвисновку понад 30 днів – таке рішення має ухвалити лікарсько-консультативна комісія.

Зазначається, що «довгі» медвисновки можуть затримати одержання компенсації від Фонду, бо е-лікарняний стає підставою для нарахування допомоги лише після завершення його дії.

Біляєва пояснила, що кожним медичним висновком формується окремий електронний лікарняний. Якщо працівнику одразу надали е-лікарняний на 30 діб, то матеріальне забезпечення від Фонду роботодавець може запросити лише після завершення цього терміну. Вона доповнила, що оформлення довготривалих медичних висновків є нераціональним, якщо для них немає причин.

Повідомляється, що єдина інформаційно-аналітична система ФССУ автоматично відбирає на перевірку тривалі медичні висновки.

Нагадаємо, що у МОЗ повідомили про перехід з вересня на електронні лікарняні в Україні.

Слід зазначити, що Уряд оновив причини непрацездатності в е-лікарняному. Тепер для здійснення матеріальних виплат застрахованим громадянам по е-лікарняних, їх слід оформлювати за заявою-розрахунком.