Науковці попереджають: в Україні є ризик зростання захворюваності COVID-19

В Україні стрімко зменшується середній вік хворих і померлих від коронавірусної хвороби, це може вказувати вірогідність зростання захворюваності. Такий прогноз щодо розвитку епідемії COVID-19 в Україні в період 14–27 липня зробили НАН України, пише УНН.Зазначається, що певну стурбованість викликає стрімке падіння середнього віку хворих і померлих. За даними аналітиків НАН, такий демографічний зсув може вказувати на майбутнє зростання захворюваності.

За інформацією НАН, наразі продовжується позитивна динаміка кількості нових виявлень у більшості регіонів країни. Однак темпи зниження продовжили уповільнюватися. Повідомляється, що репродуктивне число піднялося до 0.9 і продовжує зростання. Аналітики попереджають, що при збереженні такої тенденції, число нових випадків припинить зменшуватися через два тижні. Також в НАН зазначили, що в Донецькій, Луганській, Кіровоградській областях значення репродуктивного числа перевищило 1, але, з огляду на відносно невелику кількість нових випадків і нерівномірність надходження статистичної інформації, робити висновок про початок зростання в цих регіонах поки зарано.

В НАН говорять, що аналіз та прогноз епідситуації ускладнюється тим, що в офіційній статистиці є дуже велика частка давніх випадків. «Близько третини всіх виявлених випадків припадає на Київ, а саме в Києві затримки оприлюднення даних тестувань є найбільшими. Тому затримки оприлюднення кількості виявлень у Києві суттєво впливають на загальнонаціональну статистику», – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що середня кількість нових виявлень в Україні зменшилася до 476 осіб на день (за два тижні зменшилася на 23%), середня кількість летальних випадків дорівнює 19 смертей на день у середньому за останній тиждень. Згідно з прогнозами НАН, середня кількість нових випадків дорівнюватиме 468 протягом тижня 14–20 липня 2021 року та 442 – протягом тижня 21–27 липня 2021 року.

Також зазначається, що спостережувана летальність зросла і становить близько 3,5% для дат 3-4-тижневої давнини.

Також в НАН зауважили, що в Європі значно погіршилася ситуація. Серед основних причин називають проведення масових заходів, Чемпіонатом Європи з футболу, та попереджають, що ситуація, яка склалася, потребує пильнішої уваги до масових заходів, що проводяться в Україні.

На тлі ситуації, що склалася в Нідерландах, Іспанії та Греції, аналітики попереджають про високу ймовірність сплеску нової хвилі COVID-19, особливо серед молоді.

В НАН наголосили про необхідність носіння захисних масок, також людей просять утримуватися від відвідування масових заходів. Крім того, в НАН наполягають на прискоренні темпів вакцинації серед людей з груп ризику.

Нагадаємо, раніше експерти вже попереджали  про можливий сплеск захворюваності COVID-19 в липні-серпні цього року.

На початку липня в НАН України завяили, що в країні значно знизилися темпи імунізації населення.

Станом на 15 липня в Україні всього провакциновано першою дозою 2 476 632 особи. Другу дозу вакцини отримало 1 305 882 особи.