ВРУ підтримала виділення 800 млн грн на забезпечення лікарень кисневими станціями

Верховна Рада України 15 липня прийняла за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо збільшення видатків на закупівлі, проєктування та встановлення кисневих станцій. Про це на свої фейсбук-сторінці повідомив голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат Михайло Радуцький.  

ВРУ підтримала законопроєкт, який передбачає виділення коштів на забезпечення лікарень кисневими станціями.

За прийняття законопроєкту проголосував 341 народний депутат, один утримався, не голосували – 23.

«Законопроєкт № 5460 передбачає виділення 150 млн грн на проєктування та монтаж, і 600 млн грн  на закупівлю обладнання. Кошти на цей проєкт запропоновано перерозподілити з надходжень від ПДВ на імпортні товари», – йдеться в повідомленні Радуцького.

ВРУ повідомляє, що законопроєкт пропонує збільшити на 800 млн грн доходи загального фонду держбюджету за кодом бюджетної класифікації 14070000 «Податок на додану вартість з ввезених на митну територію України товарів». Крім того, збільшити на 800 млн грн обсяг бюджетних призначень МОЗ України за загальним фондом державного бюджету, передбачивши видатки розвитку за двома новими бюджетними програмами:

  • «Централізовані закупівлі кисневих станцій для опорних закладів охорони здоров’я» у обсязі 650 млн грн (код 2301280);
  • «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю опорними закладами здоров’я послуг щодо проєктування та встановлення кисневих станцій» у обсязі 150 млн грн (код 2311700).

Зазначається, що відповідні зміни пропонується внести до додатків № 1 та № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Радуцький наголосив, що Україні потрібно готуватися до хвилі, яку прогнозують як міжнародні, так і українські фахівці. Одним з основних напрямів підготовки він назвав забезпечення медичних установ киснем.

За словами голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, на піку захворюваності у листопаді 2020 року та у квітні 2021 року проблему дефіциту кисню вдалось вирішити за рахунок кисневих концентраторів.  Однак він зауважив, що це тимчасовий засіб. «Для стабільного та надійного забезпечення киснем необхідні повноцінні кисневі станції», – наголосив Радуцький.

Також він, посилаючись на за інформацією МОЗ, підкреслив, що на даний час далеко не всі «ковідні» лікарні мають стаціонарні станції.

«За перше півріччя цього року митниця перевиконала план майже на 16 млрд грн. Отже, додаткові фінансові ресурси у держави є», – резюмував Радуцький.