В Україні лікарі успішно прооперували шванному плечового сплетення

У Національному Інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова лікарі провели операцію із видалення шванноми плечового сплетення. Про це повідомляється на сайті Національної академії медичних наук України.Зазначається, що подібні оперативні втручання є компетенцією високоспеціалізованих закладів. До фахівців з Національного Інституту хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова звернувся чоловік, який скаржився на новоутворення в області шиї. 34-річний пацієнт повідомив, що новоутворення завдавало йому нестерпний біль та дискомфорт при рухах правої руки.

Пацієнта оглянули лікарі та провели комп’ютерну томографію (КТ). З’ясувалося, що новоутворення мало значні розміри (6х6х12см). Воно також відтісняло, трахею, гортань та щитоподібну залозу.

З анамнезу з’ясувалося, що чоловік вперше виявив новоутворення близько 10 років тому, але за меддопомогою не звертався. Лише після погіршення стану пацієнт вирішив звернутися до лікарів.

Фахівці провели біопсію пухлини та встановили діагноз пацієнту – шваннома плечового сплетення. Чоловіку призначили оперативне лікування.

Зазначається, що шванноми (невролемоми або невриноми) – це доброякісні інкапсульовані пухлини оболонки нервового стовбура, утвореної шваннівськими клітинами. Діагностувати шванному можна за допомогою КТ. Підсумковий діагноз встановлюється за результатами цитологічного або гістологічного дослідження матеріалу, отриманого при пункції.

Для лікування шванном голови та шиї застосовують хірургічний метод (повне видалення новоутворення). Лікарі наголошують, що своєчасна хірургічна операція допомагає уникнути злоякісного перетворення пухлини.

Фахівці відділу мікросудинної, пластичної та відновлювальної хірургії провели радикальне висічення пухлини. Їм вдалося зберегти всі стовбури плечового сплетіння.

Повідомляється, що післяопераційний період пацієнта минув без ускладнень, а на десяту добу був виписаний з медзакладу. Надалі чоловік проходитиме амбулаторну терапію та реабілітацію.

Слід зазначити, що пацієнту медичну допомогу надали за програмою «Впровадження та реалізація нового механізму фінансового забезпечення надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги в окремих науково-дослідних установах НАМН України».

Нагадаємо, що львівські хірурги успішно видалили пухлину вагою 1700 грамів у немовляти.

Раніше стало відомо, що кардіотрансплантологічна команда лікарів з Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова провели пересадку серця чоловіку.