НСЗУ з 1 липня розпочала перерахунок договорів з урахуванням статистики 2021 року – Ляшко

В Україні триває другий етап медичної реформи, але через пандемію COVID-19 вона отримала деякі особливості. Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко оцінив плюси та мінуси вітчизняної медичної реформи. Про це повідомляє 24 канал.Міністр зазначив, що рік епідемії коронавірусу вніс свої корективи до медреформи, яка проходить в Україні. Він наголосив, що другий рік реформи був направлений на вторинну ланку меддопомоги. Ляшко додав, що Програма медичних гарантій (ПМГ) у первинній ланці відпрацювала трохи довше.

«Другий рік ми тільки працюємо для вторинної медичної допомоги. Перший – 2020 рік – збігся із коронавірусною хворобою. Там було пріоритетом реагування, тому досить важко оцінити результати реформи», – роз’яснив посадовець.

Очільник МОЗ доповнив, що разом з новим етапом медичної реформи в Україні з 1 квітня 2021 року стартувала Програма медичних гарантій.

Чиновник підкреслив, що наразі деякі медзаклади отримують менше коштів, ніж було вказано у договорах. Така ситуація пов’язана з тим, що перерахунок проводився за кількістю пацієнтів, які були внесені до електронної системи охорони здоров’я під час «ковідного» року.

«Ми прийняли політичне рішення – з 1 липня Національна служба здоров’я розпочала перерахунок договорів з урахуванням статистики 2021 року. Зокрема, орієнтуючись на кількість пацієнтів, яка пройшла через лікарні у квітні, травні та в червні», – роз’яснив він.

Чиновник зауважив, що такий крок призведе до збільшення обсягу фінансування, що буде надходити в більшість українських лікарень.

Міністр сказав, що у 2021 році значно збільшився тариф на лікування туберкульозу та буде проводитися оплата за послугу на амбулаторному етапі.

Очільник МОЗ повідомив, що сімейні лікарі зараз мають змогу отримати мотиваційний бонус, якщо вони збільшать охоплення вакцинацією та рутинними щепленнями. Він додав, що раніше такі бонуси були відсутні.