У МОЗ розповіли, що змінилися вимоги до зберігання вакцини Comirnaty в Україні

Фармацевтична компанія Pfizer, яка виготовляє вакцину Comirnaty, під час нових досліджень з’ясувала, що можна послабити вимоги щодо холодового ланцюга під час зберігання нерозведеного препарату. Тепер нерозведену вакцину можна протягом місяця зберігати за температури від +2C до +8C. Про це інформує пресслужба МОЗ.

В Pfizer заявили, що змінили вимоги щодо зберігання вакцини.

Зазначається, що Pfizer провела низку досліджень та з’ясувала, що вимоги до холодового ланцюга для зберігання вакцини Comirnaty можна послабити. Фармкомпанія надіслала до національних та міжнародних регуляторів це прохання.

Повідомляється, що МОЗ одержало офіційний лист від «Pfizer Export B.V.» 24 червня 2021 року. У листі компанія написала прохання щодо перегляду вимог холодового ланцюга вакцини проти COVID-19 Comirnaty. У відомстві розглянули прохання фармакоманії та дозволили змінити вимоги до її зберігання.

Тепер нерозведену вакцину Comirnaty після розмороження можна зберігати за температури від +2C до +8C протягом 31 дня (раніше дозволялося 5 днів). Слід зазначити, що дана вимога діє для партій вакцини, термін придатності яких закінчується після 30 квітня 2021 року.

Зазначені зміни набули чинності згідно з наказом МОЗ України від 09.06.2021 № 1163 «Про державну реєстрацію (перереєстрацію) лікарських засобів (медичних імунобіологічних препаратів) та внесення змін до реєстраційних матеріалів».

Також оновилася інструкція до нових партій вакцини виробництва Pfizer-BioNTech. До неї вже внесені нові вимоги щодо зберігання препарату. Її можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, що на Харківщині виявили порушення при транспортуванні майже 10 тисяч доз вакцини Pfizer. Повідомляється, що до обласного аптечного складу Харківщини прибули 21,6 тис. доз вакцини проти коронавірусної хвороби від Pfizer. Під час отримання препарату на складі у двох контейнерах (загалом – 9 360 доз вакцин) виявили порушення холодового ланцюга під час транспортування.

Слід зазначити, що фармацевтичні компанії Pfizer і BioNTech хочуть розробити вакцину, яка дасть максимальний захист проти «Дельта»-варіанту коронавірусу.