Винен датчик: у МОЗ відреагував на скандал з вакцинами Pfizer в Харкові

Заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Олександр Комаріда провів брифінг, де прокоментував ситуацію, яка склалася на Харківщині з зіпсованою вакциною Pfizer. Про це повідомляє видання Страна.

У МОЗ відреагували на скандал з вакцинами Pfizer у Харківській області. Фото з сайту Страна.

Зазначається, що за попередніми даними МОЗ, зіпсованою була не вакцина, а трекер в контейнері, у якому вона транспортувалася. Комаріда наголосив, що трекер показував неправильну температуру.

«Під час транспортування вакцини в Харківську область і під час її прийому деякі трекери показували неправильну температуру. На рівні області було прийнято рішення повернути партію вакцини на Національний склад Держпідприємства «Укрмедпостач», – заявив чиновник.

Він уточнив, що наразі держпідприємство проводить власне розслідування, а Міністерство охорони здоров’я також проведе свою перевірку. Комаріда додав, що датчики у термобоксах з вакцинами показували температуру неправильно, бо їх технічні характеристики не відповідали умовам використання.

Посадовець зауважив, що при транспортуванні вакцини проводять подвійний моніторинг температури: в боксах і в кузові автомобіля. Зазначається, що відхилень в температурному режимі в кузові авто виявлено не було. Наразі у МОЗ очікують на уточнені протоколи температурного режиму.

Комаріда не виключив, що дану партію вакцини можуть використовувати для імунізації населення. Але тільки в тому випадку, якщо перевірка МОЗ доведе, що зіпсований був датчик температури в боксах, а не препарат.

«Вакцину відразу повернули на склад держпідприємства «Укрмедпостач», вона зараз знаходиться там на карантині. А рішення про її застосування буде прийнято після завершення перевірки МОЗ», – роз’яснив чиновник.

Він сказав, що подібні випадки відбуваються не лише в Україні, а в усіх країнах у світі, де використовують вакцину проти коронавірусу виробництва Pfizer.

«Чекаємо остаточного підтвердження, чи був порушений холодовий ланцюг. Якщо холодовий ланцюг все ж був порушений, то ця вакцина підлягає утилізації. А винні посадові особи понесуть відповідальність згідно з чинним законодавством України», – підкреслив Комаріда.

Заступник міністра уточнив, що в Україні ще не було офіційно зафіксовано жодного випадку порушення холодового ланцюга при транспортуванні вакцини від COVID-19.

Посадовець наголосив, що у МОЗ наразі перевіряють всі документи про отримання і транспортування вакцини в регіони. Він анонсував, що відомство завершить перевірку до кінця тижня.

Нагадаємо, що на Харківщині виявили порушення при транспортуванні майже 10 тисяч доз вакцини Pfizer.