Вибухові темпи: в НАН Україні заявили про загрозу зростання захворюваності на COVID-19

Оперативні епідпоказники дозволяють стверджувати про завершення етапу спадання захворюваності на коронавірусну інфекцію в країні. Існує загроза «вибухових темпів» зростання випадків коронавірусної хвороби. Про це пише РБК з посиланням на огляд поточної епідситуації, опублікований на сайті Національної академії наук України.

Зазначається, що на даний час захворюваність вже зросла у порівнянні з минулим тижнем, попри все ще низький її рівень.

В огляді НАН України повідомляється, що «існує загроза виникнення вибухових темпів» такого зростання – подібна ситуація спостерігалася у деяких країнах, в яких було зафіксоване поширення «Дельта»-штаму.

За даними науковців, за останній тиждень зросли одразу три ключові епідемічні показники: кількість позитивних ПЛР-тестів, кількість нових госпіталізацій і кількість нових зареєстрованих випадків хвороби. На думку вчених,

В огляді йдеться, що число позитивних ПЛР-тестів – ймовірно, найоперативніший із показників – за тиждень зросло одразу на 16,6%, тоді як кількість госпіталізацій та нових випадків хвороби також зросли, але не так сильно – на 4,9% і 7,3%, відповідно.

Також повідомляється, що поки вибухового зростання не спостерігається в жодній області, однак темпи тижневого зростання збільшувалися в останні дні. «Тому ймовірність пришвидшення зростання є досить високою», – попереджають в НАН.

Нагадаємо, за останню добу виявили 655 нових випадків захворювання COVID-19. Найбідьше в м. Київ (232), Одеській (59) і Харківській (41) областях.

Про перший випадок коронавірусу в Україні повідомили 3 березня 2020 року.