Як плацебо: азитроміцин виявився не ефективним при лікуванні COVID-19

Американські вчені провели дослідження та з’ясували, що антибіотик азитроміцин не слід застосовувати для лікування коронавірусу через його низьку ефективність. Про це повідомляє Medical Xpress. 

Зазначається, що дослідження науковців з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско продемонструвало, що азитроміцин за ефективністю близький до плацебо. Препарат може навіть зашкодити та збільшити ймовірність госпіталізації пацієнтів, які отримують лікування від коронавірусної інфекції амбулаторно.

Раніше вважалося, що азитроміцин має деякі властивості, які можуть допомогти хворим на коронавірус. Але вчені зі Сполучених Штатів спростували таке твердження.

«Результати не підтверджують використання азитроміцину для лікування інфекції SARS-CoV-2 в амбулаторних умовах», – наголосила автор дослідження і доктор медичних наук Кетрін Ольденбург.

Повідомляється, що у дослідженні брали участь 263 учасники, у всіх з них був позитивний результат тесту на SARS-CoV-2 протягом семи днів до включення в дослідження.

Коли стартувало дослідження, ніхто з них не був госпіталізований. В процесі випадкового відбору 171 учасник одержав одноразову пероральну дозу (1,2 грама) азитроміцину, а 92 учасники отримали ідентичне плацебо.

На 14-й день дослідження вчені виявили, що у 50% учасників в обох групах симптоми захворювання не спостерігалися. До 21-го дня п’ятеро учасників, які приймали азитроміцин, були госпіталізовані з важкими симптомами COVID-19. Жоден з учасників групи плацебо не потребував госпіталізації.

Науковці з’ясували, що лікування однією дозою азитроміцину (в порівнянні з плацебо), не призвело до більшої ймовірності відсутності симптомів.

Нагадаємо, що українська мікробіологиня пояснила, чому не працюють антибіотики у вітчизняних реанімаціях.

Слід зазначити, що при лікуванні коронавірусної інфекції в Україні досі призначають пацієнтам препарати, які здатні зашкодити організму. Таку думку висловила лікарка-інфекціоністка, медична експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавіна.