У реанімацію – за графіком: у МОЗ можуть змінити час відвідування дорослих пацієнтів

У Міністерств охорони здоров’я можуть внести зміни до наказу 592 про доступ до реанімацій, зокрема у відомстві розглядається відвідування дорослої реанімації за графіком. Про це повідомила перша заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як, пише Lb.ua.

І.Садов’як зауважила, що наказ потребує доопрацювання з урахуванням умов, які є в українських реанімаціях.

Вона повідомила, що наразі у відомстві напрацьовують певні зміни до наказу 592. За її словами, є кілька проблем, які пов’язані з умовами реанімацій – у приміщенні не завжди дозволяють одномоментно перебувати кільком особам.

«Є ряд проблем, ряд вимог, також ситуацію змінив ковід. Ми маємо напрацювати правила зрозумілі всім», – пояснила Садов’як.

Зміни, за її словами, торкнуться доступу до реанімаційних відділень, в яких перебувають дорослі пацієнти. Суттєвих змін щодо доступу батьків в реанімації, де перебувають неповнолітні, не передбачається. Однак які саме зміни запровадять Садов’як не повідомила.

«Ми лише на етапі опрацювання, коли будуть готові конкретні напрацювання, ми вийдемо в публічний простір», – пояснила Ірина Садов’як.

Вона підкреслила, що перебування дітей разом з батьками цілодобово в реанімації, не обговорюється.

«Єдине, що можуть бути рекомендації стосовно присутності одного з батьків. Що стосується дорослих, то там треба дещо зробити, звернути увагу на застереження лікарів», – сказала вона.

За її словами, Асоціація анестезіологів та реаніматологів проводила внутрішнє опитування, за результатом якого виявили ряд слушних пропозицій, які в МОЗ хочуть врахувати. Також Садов’як розповіла, що у відомстві аналізують світову практику щодо перебування в реанімації дорослих, зокрема йдеться про приватність і конфіденційність. Вона припустила,  що згідно з внутрішнього розпорядку, можуть запровадити графіки, коли родичі зможуть відвідувати пацієнтів.