Бронхоскопія у Програмі медичних гарантій

Якщо виявити новоутворення органів дихання на ранніх стадіях, то лікування буде найбільш ефективним. Цьому допоможе бронхоскопія. Цей метод діагностики є високоінформативним. Обстеження входить до пріоритетних медичних послуг.

Бронхоскопія — це інструментальне обстеження трахеї та бронхів, яке дає можливість взяти матеріал на дослідження та провести певні оперативні втручання. Послуга повністю безоплатна для пацієнтів із направленням від сімейного чи лікуючого лікаря.

Що входить до безоплатної послуги

До безоплатної послуги включено наступне:

  • консультація лікаря перед дослідженням для виявлення протипоказань та інших аспектів, аналіз попередніх досліджень;
  • видача направлення пацієнту на проведення рентгенологічного дослідження органів грудної порожнини для планування об’єму маніпуляції (у разі, якщо пацієнт не має вже зробленого рентгену);
  • діагностична бронхоскопія для огляду дихальних шляхів без або із ендоскопічною маніпуляцією;
  • забір матеріалу для гістологічного дослідження;
  • оцінювання структури гортані, трахеї та бронхів, вигляду слизової оболонки тощо;
  • анестезія та анестезіологічний моніторинг;
  • аналіз та опис результатів.

Як отримати безоплатну послугу

Щоб пройти бронхоскопію безоплатно, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Якщо лікар вважатиме за доцільне, то призначить та випише направлення на таке обстеження.

Де пройти обстеження

Для обстеження пацієнт може обрати будь-яку лікарню, яка має договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання амбулаторних пріоритетних послуг. А це 258 медичних закладів по всій Україні, з них 14 — приватних та 1 — фізична особа — підприємець.

Перелік медичних закладів, які проводять таке обстеження, є на дашборді НСЗУ «Укладені договори про медичне обслуговування населення за Програмою медичних гарантій». Для цього слід обрати  на сторінці «Інформація про чинні договори про медичне обслуговування населення» у фільтрі «Група послуг» бронхоскопію.