Антитіла від інших коронавірусів дозволяють безсимптомно перехворіти на COVID-19

Іспанські науковці з’ясували, що наявність антитіл проти інших коронавірусів забезпечує легкий перебіг SARS-CoV-2. Люди, які перенесли COVID-19 безсимптомно, мають більшу кількість антитіл до інших коронавірусів. Про це повідомляє УНІАН з посиланням на видання N+1.

Науковці з Університету Барселони під керівництвом Карлоти Добаньо провели аналіз зразків крові 578 медпрацівників. Вони хотіли виявити, як довго у ній залишаються антитіла до коронавірусу SARS-CoV-2 і як впливає на перебіг COVID-19 наявність антитіл до інших коронавірусів. Робота вчених опублікована у журналі Nature Communications.

Зазначається, що вчені брали зразки крові в учасників з квітня по жовтень 2020 року з певними інтервалами: на початку дослідження, через місяць після першого забору крові, через три місяці після початку і через шість місяців після початку. Фахівці виявили антитіла до коронавірусів у крові, а інформацію про перебіг COVID-19 одержували з електронних баз медзакладів та опитування.

Повідомляється, що у 13,5% учасників на початку дослідження були антитіла до SARS-CoV-2, а через пів року – у 16,4% осіб. Рівень антитіл був стабільним протягом вказаного періоду, за винятком IgG до нуклеокапсиду та IgM.

Науковці обрали 33 людини, які перехворіли на COVID-19 в період проведення дослідження. У них додатково перевірили рівні антитіл до інших коронавірусів (229E, NL63, OC43 і HKU1).

Фахівці з’ясували, що в осіб, які хворіли на SARS-CoV-2 у легкій формі, рівень антитіл IgG до інших коронавірусів на початку дослідження був істотно вищим, ніж у тих учасників, які мали симптоми захворювання. В осіб, що хворіли на COVID-19 з симптомами, були вище рівні антитіл до SARS-CoV-2 після одужання.

Слід зазначити, що до сімейства коронавірусів належить 43 види. Для людини з них характерними є сім, і не всі вони викликають важкі пневмонії. Зазначені види коронавірусів відповідальні за 10% ГРВІ щорічно, тому антитіла до них визначають у багатьох людей.

Області антигенів S і N у SARS-CoV-2 та інших коронавірусів багато в чому гомологічні одна одній, тому є вірогідність перехресної реакції антитіл. Вчені повідомили, що у людей з нещодавно перенесеною іншою коронавірусною інфекцією знижується ризик госпіталізації та смерті від SARS-CoV-2.

Повідомляється, що автори дослідження також виявили зворотну кореляцію між рівнями IgA і IgG до коронавірусу 229E, NL63, OC43 і HKU1 і зростанням антитіл до SARS-CoV-2. Вони наголосили, що наявні антитіла до коронавірусу спонукають організм виробляти менше антитіл до SARS-CoV-2 та забезпечують легший перебіг захворювання.

Нагадаємо, що у Центрі громадського здоров’я МОЗ України оприлюднили дані дослідження, згідно з яким близько 40% громадян мають антитіла до COVID-19.

Слід зазначити, що вчені з Британії представили нову статистику про кількість повторних заражень на SARS-CoV-2 у людей, які мали антитіла. Реінфекція була зареєстрована у 2% людей, і в рівній мірі представлена ​​як серед пацієнтів, так і працівників лікувально-реабілітаційних центрів.