Вакцинація CoronaVac: для людей похилого віку потрібна третя доза

Вчені оцінили імунітету у людей після ін’єкції двох доз китайської вакцини CoronaVac, а також після введення додаткової бустерної дози та рекомендують робити третю дозу щеплення людям від 60 років. Про це пише  портал MedRxiv, де розміщені дані дослідження.

Розробники вакцини CoronaVac проти коронавірусної інфекції провели оцінку імунітету людей після завершення імунізації та отримання двох доз препарату. Також науковці вивчили вплив третьої (бустерної) доз на імунітет.

Повідомляється, що введення третьої дози необхідне для захисту людей похилого віку, які вже отримати дві дози щеплення препаратом CoronaVac.

Дослідники зауважили, що в осіб похилого віку від 60 років титр нейтралізуючих антитіл істотно зменшується через пів року після отримання двох доз вакцини. Вони додали, що для стійкої імунної відповіді людям похилого віку необхідно вводити третю дозу щеплення.

«Наше дослідження підтримує ідею бустерної дози для літніх людей», – роз’яснили автори.

Науковці доповнили, що третя ін’єкція вакцини CoronaVac через вісім місяців або пізніше після другої дози препарату, значно збільшила рівень антитіл в крові.

Нагадаємо, що вакцина CoronaVac від китайського фармацевтичного концерну Sinovac Biotech продемонструвала ефективність у 86,3% проти нових штамів коронавірусу.

Слід зазначити, що компанія Moderna заявила про необхідність третьої дози COVID-вакцини.