Ін’єкційні моноклональні антитіла знизили ризик зараження COVID-19 під час дослідження

Дослідники виявили, що комбінація моноклональних антитіл REGEN-COV від компанії Regeneron Pharmaceuticals знизила відносний ризик інфікування учасників коронавірусом на 72%, а після першого тижня ризик зменшився на 93%. Про це пише видання Mdedge.

Згідно з результатами рандомізованого подвійного сліпого плацебоконтрольованого клінічного дослідження, комбінація ін’єкційних моноклональних антитіл казірівімабу та імдевімабу (REGEN-COV, Regeneron Pharmaceuticals) знизила відносний ризик зараження учасників коронавірусною інфекцією на 72% в порівнянні з плацебо протягом першого тижня. Після першого тижня ризик зменшився на 93%. Відповідне дослідження оприлюднили у виданні New England Journal of Medicine.

Повідомляється, що учасники були включені в дослідження протягом 96 годин після того, як хтось із членів їх родини отримував позитивний результат тесту на SARS-CoV-2. Учасники були випадковим чином розподілені для отримання ін’єкції 1 200 мг REGEN-COV підшкірно або плацебо.

Слід зазначити, що на підставі серологічного тестування учасники дослідження не показали ніяких доказів поточного або попереднього інфікування коронавірусом. Середній вік учасників становив 42,9 року, але 45% були підлітками чоловічої статі (від 12 до 17 років).

У 11 з 753 учасників, які отримували REGEN-COV, розвинувся симптоматичний COVID-19, в порівнянні з 59 з 752 учасників, які отримували плацебо. Зниження відносного ризику протягом чотирьох тижнів склало 81,4% (P <0,001). З учасників, у яких дійсно розвинулася коронавірусна інфекція, менше симптомів мати ті, які отримали моноклональні антитіла.

Безсимптомні інфекції розвинулися у 25 учасників, які отримували REGEN-COV, в порівнянні з 48 учасниками в групі плацебо. Відносний ризик розвитку будь-якої інфекції SARS-CoV-2, симптоматичної або безсимптомної, був знижений на 66,4% за допомогою моноклональних антитіл.

Вчені додали, що серед пацієнтів, які мали симптоми захворювання, вони зникли в середньому за 1,2 тижня для групи, що одержувала REGEN-COV (на два тижні раніше, ніж у групі плацебо). У них була коротша тривалість високого вірусного навантаження (> 104 копій/мл). Повідомлялося також про декілька побічних ефектів в групах лікування або плацебо.

«Ці моноклональні антитіла довели, що вони можуть зменшити реплікацію вірусу в носі», – сказав автор дослідження, фахівець з інфекційних захворювань і професор епідеміології в Університеті Північної Кароліни, доктор медицини Майрон Коен.