Бежевий жир та цитокіни допомагають знизити ризик ожиріння

Науковці під час дослідження на мишах виявили механізм, за допомогою якого цитокіни сприяють виробленню бежевого жиру, що знижує ризик ожиріння та інших метаболічних порушень. Про це повідомляє видання Medical News Today.

Ожиріння є головним фактором ризику при порушенні обміну речовин і серцево-судинних захворюваннях. Нове дослідження вчених продемонструвало, що високий рівень цитокіну інтерлейкіну-25 (ІЛ-25) сприяє виробленню бежевих жирових клітин. Свою роботу фахівці опублікували у журналі PLOS Biology.

Слід зазначити, що в організмі людини є два типи жирової тканини: коричнева та біла. Коричневий жир допомагає перетворювати їжу в тепло, а білий жир відповідає за зберігання калорій. Саме надлишок білого жиру сприяє ожирінню.

Дослідники з’ясували, що у дорослих людей є інший тип жирових клітин, відомий як бежевий жир. Адаптоцити (бежеві жирові клітини) містяться в білій жировій тканині. Як правило, вони діють як білі клітини, накопичуючи енергію. Однак при впливі низьких температур вони можуть розсіювати енергію та виділяти тепло.

Автори дослідження посадили мишей на дієту з високим вмістом жирів. Вони виявили, що при введенні цитокіну інтерлейкіну-25 гризуни набирали менше ваги та демонстрували поліпшення метаболізму глюкози та чутливості до інсуліну.

Вчені показали, що вплив холоду був пов’язаний з підвищеним рівнем передачі сигналів інтерлейкіну-25.

«Наші результати показали, що інтерлейкін-25 індукував бежевий жир через макрофаги, поліпшував гомеостаз, знижував утилізацію глюкози та інсулінорезистентність», – пояснив один з авторів дослідження Чжунхань Ян.

Вчений досліджував цей шлях і виявив, що ІЛ-25 індукує утворення бежевого жиру, вивільняючи ІЛ-3 і ІЛ-4 і сприяючи активації макрофагів. Повідомляється, що останні збільшують вивільнення нейромедіатора норадреналіну, що змушує бежеві клітини спалювати енергію.

«Потенційне клінічне значення дослідження полягає в тому, що ми можемо стимулювати організм до збільшення вироблення бежевого жиру, який, своєю чергою, буде спалювати більше калорій», – підкреслив баріатричний хірург з Центру лікування ожиріння Memorial Care Center в Медичному центрі Orange Coast в Фаунтін-Веллі, доктор Мир Б. Алі.

Він доповнив, що результати дослідження вчених є перспективним, але необхідно довести його ефективність для людей.

Нагадаємо, що локдауни можуть призвести до масових проблем з ожирінням у дітей.