УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

УПРАВЛІННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Дієта з низьким глікемічним індексом може допомогти хворим на діабет – дослідження

Вчені з’ясували, що людям з діабетом другого типу для підтримки нормального рівня цукру в крові допоможе дієта з низьким глікемічним індексом, яка сприятиме покращенню їх стану здоров’я. Про це повідомляє видання Medical News Today.

Люди, які хворіють на діабет першого або другого типу часто використовують різні методи, щоб підтримувати рівень цукру в крові у здоровому діапазоні.

Повідомляється, що науковці у новому дослідженні продемонстрували переваги дієти з низьким глікемічним індексом (ГІ) для людей з діабетом. Вона допомагає пацієнтам підтримувати рівень цукру в крові у відповідному діапазоні. Слід зазначити, що продукти з низьким ГІ менше підвищують рівень цукру в крові.

У новій роботі вчені провели систематичний огляд і метааналіз 29 рандомізованих контрольованих досліджень.

Науковці наголосили, що головна мета аналізу полягала в тому, щоб поінформувати людей про оновлені клінічні рекомендації з лікувального харчування Європейської асоціації з дослідження цукрового діабету (EASD).

Слід зазначити, що для включення до аналізу в дослідженнях мав бути вивчений вплив дієти з низьким глікемічним індексом на людей з діабетом не менше, ніж три тижні. Під час аналізу фахівці вивчили дані 1 617 учасників, які мали діабет першого або другого типу.

Випробування, включені в аналіз, проводилися переважно в Канаді, Австралії, Франції, США, Ізраїлі та Мексиці, а решта – в інших країнах Європи або Азії.

Вчені підкреслили, що більшість учасників дослідження були середнього віку, мали помірно контрольований діабет другого типу, контролювали діабет за допомогою ліків, інсуліну або їх комбінації.

Слід зазначити, що деякі учасники дослідження контролювали діабет тільки за допомогою харчування та дієти.

Команда вчених виявила, що у людей, які дотримувалися дієти з низьким ГІ, спостерігалося невелике, але клінічно значуще зниження рівня цукру в крові в порівнянні з людьми, які дотримувалися дієти з високим глікемічним індексом.

Наукова співробітниця Університету Торонто, співавторка дослідження Лаура Чіаваролі підкреслила, що дієта з низьким ГІ допомагає досягти зниження рівня глікозильованого гемоглобіну.

«Наявні дані є хорошим показником того, що дієта з низьким глікемічним індексом призводить до невеликого, клінічно значущого зниження основної мети глікемічного контролю – HbA1c», – доповнила вона.

Дослідниця пояснила, що в учасників також спостерігалися невеликі, клінічно значущі поліпшення в інших кардіометаболічних факторах ризику – маса тіла, рівень запалення та ліпідів в крові.

Нагадаємо, що метаболічна хірургія покращує якість життя для пацієнтів з діабетом другого типу.