COVID-19 активує інші хвороби та віруси, приховані в організмі людини

Медики все частіше стикаються з тим, що у людей, які перехворіли на коронавірусну хворобу, активізуються інші захворювання, які швидко прогресують. Про це повідомила керівник Центру інфекційних уражень нервової системи Олена Панасюк, пише УНН.Ступінь тяжкості перенесеного ковіду також впливає на вираженість симптомів вже після одужання.

За словами Олени Панасюк, в їх Центрі багато пацієнтів, у яких виявили онкопатології та пухлини центральної нервової системи після перенесеного COVID-19.

«Спочатку їх первинні симптоми розцінювалися як постковідні – слабкість, головний біль, а коли відправляли їх на МРТ, то виявили злоякісні пухлини», – зазначила лікарка.

Вона стверджує, що у 10-15% медики Центру стикаються з онкологією, яка була прихована, а після перенесеного ковіду ці симптоми прогресували.

«На жаль, час було втрачено, частина пацієнтів спостерігалися як постковідні, вчасно не обстежувалися, а коли стан був критичний виявляли величезні пухлини», – підкреслила Панасюк.

Вона зауважила, що через велике навантаження під час пандемії, медичні установи були переповнені, не було можливості вивчати постковідний синдром і те, як захворювання провокує інші.

Панасюк розповіла, що вивчати цю проблему почали ще в червні минулого року і продовжують дотепер. За її словами, у великих лікарнях є центри, які займають реабілітацією.

«Зараз вже розроблені програми на науковій і законодавчій базі з реабілітації та відновної терапії у даної категорії хворих. Але це доступно у великих обласних і районних центрах», – сказала вона.

Однак, за її словами, це не доступно для невеликих населених пунктів і сіл, там стоїть гостре питання щодо діагностики, відновлення від ускладнень після ковіду.

Вона впевнена, що дотепер не завжди правильно розставляють акценти в роботі з постковідними пацієнтами. Коли у людини був тяжкий перебіг хвороби, її стан у наступні три-шість місяців – це залишкові явища і наслідки хвороби.

За її словами, у 25-30% пацієнтів розвиваються мікст-інфекції – коли кілька вірусів або віруси-бактерії, після перенесеного ковіду можуть реактивуватися інші віруси, схильні до тривалого перебування в організмі – це герпес група, кір, краснуха.

Тобто ті інфекції, які довго перебували в організмі, а після важко перенесеної інфекції реактивуються, і ті зміни, які відбуваються в нервовій системі можуть бути обумовлені в тому числі реактивацією інших патогенів», – пояснює Панасюк.

Вона зауважила, що вивчення будь-якого вірусу, особливо коронавірусу – одне з найскладніших питань. Віруси значний час можуть зберігатися в клітині та викликати різні зміни. А проявлятися вони можуть і через десятки років. Тому, впевнена Панасюк, вивчення всіх наслідків COVID-19 займе роки.