Інноваційні ліки проти COVID-19: у МОЗ розповіли, хто їх поставлятиме в Україну

Новітні препарати для лікування коронавірусної інфекції поставлять до України дві американські фармацевтичні компанії. Наразі ліки знаходяться на третьому етапі клінічних випробувань. Про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Керівник відомства зазначив, що Україна має домовленості з компаніями-виробниками зі Сполучених Штатів щодо поставки інноваційних препаратів проти коронавірусу. Ляшко роз’яснив, що ліки мають пряму дію, а деякі препарати перебувають на третій фазі клінічних досліджень. Він додав, що ці ліки разом із вакцинацією допоможуть подолати пандемію COVID-19

«Ми домовилися з компаніями-виробниками, зокрема це дві компанії в США, про постачання в Україну інноваційних препаратів для лікування COVID-19. Це препарати прямої дії, які сьогодні знаходяться на третій стадії клінічних досліджень», – роз’яснив він.

Очільник МОЗ зауважив, що наразі три фармкомпанії займаються виробництвом таких препаратів, дві з них знаходяться на третьому етапі клінічних випробувань ліків.

Він додав, що в одного з фармвиробників Україна вже зарезервувала препарат. Чиновник підкреслив, що подібні лікарські засоби на практиці ще не використовуються.

«В одного з виробників Україна в шістці країн, в які будуть в першу чергу поставляти ці препарати. Для України зарезервували квоту в 300 тисяч курсів», – резюмував він.

Нагадаємо, що раніше Віктор Ляшко повідомив про розробку українських ліків проти COVID-19. Він не уточнив форми випуску та назви препаратів.

Також повідомлялося, що фармацевтична компанія з США запропонувала провести в Україні клінічні випробування препарату для лікування і профілактики коронавірусної хвороби.

Слід зазначити, що в Україні планують випробовувати ізраїльську вакцину проти COVID-19 на добровольцях. У тестуванні препарату візьмуть участь десятки тисяч добровольців.