Про вплив COVID-19 на зір: прогресування короткозорості, крововилив в око

У людей, які перехворіли на коронавірус, через місяць може статися крововилив на очне дно. Також можуть з’явитися кон’юнктивіт і прогресування короткозорості. Про це розповів доктор медичних наук, професор, завідувач кафедри офтальмології НМАПО ім. П.Л. Шупика Сергій Риков.

За словами офтальмолога, коронавірусна хвороба сильно впливає на зір. За його словами, про це пишуть багато світових наукових співробітників. Риков зауважив – коли підвищується температура, починають хворіти очні м’язи.

«Просто, коли ви повертаєте очі вправо наліво і вгору-вниз з’являється різкий біль, з’являється кон’юнктивіт. Слизова оболонка ока часто буває вхідними воротами коронавірусу», – сказав він.

За словами фахівця, можна використовувати слізозамінники.

Риков повідомив, що можна капати антибіотики.

«Звичайно це не вб’є вірус, це просто зменшить концентрацію вірусу. Значить буде менше клінічних проявів важких», – сказав він. Також Риков зауважив, що в англійському офтальмологічному журналі чітко вказано про прогресування короткозорості.

«Через місяць після коронавірусу ми відзначили дуже багато крововиливів на очне дно, в основному це люди після 40 років, ті, які мають гіпертонічну хворобу і хворіють на цукровий діабет. Тому ось цій групі ризику потрібно звернути особливу увагу», – підкреслив фахівець.