Вчені випробували гель для лікування раку шкіри

Експериментальний препарат показав перші перспективні результати у терапії базальноклітинної карциноми. Гель може стати новим альтернативним варіантом для лікування пацієнтів з раком шкіри. Про це повідомляє видання Web MD.

Дослідники випробували гель на 30 пацієнтах, які мали базальноклітинну карциному (BCC). Повідомляється, що такий вид раку рідко поширюється та добре піддається лікуванню хірургічним шляхом.

Старша наукова співробітниця, доцентка дерматології Стенфордського університету, докторка Кавіта Сарін зазначила, що для лікування захворювання необхідні нові нехірургічні варіанти.

Повідомляється, що у деяких випадках рак шкіри локалізується на обличчі, а після хірургічного втручання у пацієнта можуть залишитися шрами та рубці. Кавіта Сарін додала, що у багатьох людей з часом розвивається множинна базальноклітинна карцинома. У таких випадках є необхідність проведення повторних операцій.

Дерматологиня зауважила, що у новому дослідженні її команда перевірила експериментальний гель реметіностат для місцевого застосування. Він блокує фермент, відомий як гістондеацетілаза. Лабораторні дослідження показали, що гальмування ферменту може припинити зростання ВСС. Свою роботу вчені опублікували у журналі Clinical Cancer Research.

Повідомляється, що науковці провели невелике проміжне випробування, щоб визначити, чи працюють препарати для місцевого застосування при базальноклітинній карциномі.

Команда фахівців з’ясувала, що з 33 ракових пухлин шкіри, які лікувалися протягом шести тижнів, 17 повністю зникли, а ще шість –  зменшилися як мінімум на 30% в діаметрі.

Дослідники зазначили, що гель виявився найбільш ефективним проти поверхневої ВСС. Вчені доповнили, що приблизно дві третини інших типів пухлин теж зменшилися, включаючи вузлову базальноклітинну карциному.

Слід зазначити, що головний побічним ефектом препарату був висип на місці нанесення. Сарін доповнила, що необхідно провести наступні дослідження для «оптимізації» схеми лікування. Повідомляється, що вчені використовували гель три рази на день протягом шести тижнів.

«Це було невелике пілотне дослідження, щоб подивитися, чи є ефективність. Тривалість лікування буде основним питанням в майбутньому», – резюмувала вона.

Нагадаємо, що вчені з Канади розробили прилад, який може діагностувати та лікувати рак шкіри. Лазер дозволяє робити операції на потрібній мікроскопічній ділянці, не руйнуючи інші.