COVID-19 може впливати на активність нервової системи у молодих людей

Вчені з’ясували, що молоді люди, які нещодавно вилікувалися від COVID-19, в стані спокою мають підвищену активність нервової системи, симпатичного нерва та вищу частоту серцевих скорочень. Про це пише видання Medical News Today.Дослідники вперше оцінили активність симпатичного нерва у молодих людей після одужання від коронавірусної інфекції.

Повідомляється, що науковці провели тестування у групі з 16 молодих учасників, вік яких становив приблизно 20 років. Всі вони отримали позитивний тест на COVID-19 близько 35 днів назад. До пандемії вчені провели ідентичні тести у контрольній групі з 14 здорових добровольців того ж віку. Дослідження науковців опубліковане у виданні The Journal of Physiology.

Зазначається, що тести виявили зміни у симптоматичній нервовій системі людей, які одужували від COVID-19. Тести проводилися у стані спокою та у відповіді на стрес-тест.

Також були виявлені відмінності в частоті серцевих скорочень і активності симпатичних нервів в тесті, що імітує вставання. Вчені зауважили, що аналогічні зміни у літніх людей можуть спричинити несприятливі наслідки для їх серцево-судинної системи.

«Це пов’язано з тим, що з віком ми, як правило, втрачаємо деякі компенсаційні механізми, щоб компенсувати підвищений кров’яний тиск та ефекти високої симпатичної активності», – заявила старша авторка дослідження з відділу охорони здоров’я та фізичних вправ в Аппалачському державному університеті (Appalachian State University) у Буні, докторка Ебігейл Стікфорд.

Зазначається, що під час випробування учасники дослідження лежали на спині на ліжку в лабораторії. Щоб відстежувати зміни в активності симпатичного нерва, вчені вставили їм крихітну голку в нерв позаду коліна. Електрод на кінці голки реєстрував частоту й інтенсивність сплесків електричної активності в нерві.

У стані спокою активність була вищою в учасників, які одужували від COVID-19, в порівнянні з контрольною групою, хоча їх артеріальний тиск та частота серцевих скорочень були ідентичними.

Повідомляється, що потім вчені попросили добровольців занурити руки в крижану воду на дві хвилини. Такий болючий досвід викликає реакцію «бий або біжи». Вони з’ясували, що в осіб, які перехворіли на коронавірус, спостерігалося набагато менш виражене підвищення активності симпатичного нерва. Добровольці також повідомили про менший біль.

Далі науковці провели стандартний тест, призначений для моделювання впливу вставання на серцево-судинну систему, відомий як «нахил голови вгору». Вони нахиляли ліжко під кутом 30 градусів протягом п’яти хвилин, потім на 60 градусів протягом наступних п’яти хвилин. В учасників, які одужали від коронавірусу, спостерігалася більша активність симпатичних нервів і частоти серцевих скорочень у порівнянні з контрольною групою.

Слід зазначити, що можливим обмеженням нового дослідження є те, що контрольна група проходила тестування до пандемії COVID-19.

Дослідження також демонструє, що під час пандемії серед молоді спостерігалося зростання тривожності й депресії, тому теоретично це може пояснити деякі вегетативні зміни, які спостерігали вчені.

Зазначається, що відносно невелика кількість учасників дослідження обмежує статистичну надійність результатів.