В Україні значно поменшало молоді: демографиня розповіла про тенденції народжуваності

В Україні станом на початок 2021 року чисельність молоді віком 15-34 роки скоротилося майже на 30% у порівнянні з цифрами на початку тисячоліття. Про це повідомила співробітниця відділу досліджень демографічних процесів та демографічної політики Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАНУ, кандидатка економічних наук Світлана Аксьонова, пише GreenPost.Наразі в країні частка молоді в сукупності не перевищує 24 %, тоді як у 2000-2010 роках вона становила 29–30 %. У містах проживає дві треті молоді, у сільській місцевості – одна третина.

Аксьонова зазначила, що серед молоді до 25 років перевищення чоловіків над жінками є найбільшим. Це зумовлене так званим «природним запасом» хлопчиків у сукупності новонароджених, який поступово зменшується і зникає. Зазначається, що у віковій групі 25-34 років спостерігається певна статева рівновага, а після 35 років стає відчутною перевага жінок. Останнє немалою мірою спричинено доволі високою смертністю чоловіків у працездатному віці.

Молоддю демографи вважають підлітків 15-17 років, постпідлітків – 18-19 років, а також активних молодих людей у віковій групі 20-23 рокита людей віком 24-29 років у період пошуку роботи та набуття профмайстерності і більш досвідчені у віковій групі 30-34 роки.

За словами Світлани Аксьонової, віковий склад молоді змінився, як відображення різкого спаду народжуваності під час кризи на початку 90-х років. На початку поточного року третину молоді становили особи у віковій групі 30-34 роки, тоді як у 2001 році їх частка була 23 відсотки.

«Частка осіб віком 15–28 років – тобто тих, хто розглядався як молоді люди у попередньому визначені – не перевищує 60 % у сукупності осіб віком 15–34 роки (тобто молоді у сучасному розумінні). Незначне зростання чисельності 15–19-річних осіб (і відповідно їх частки серед молоді) в останні роки відбувається завдяки посиленню дітородної активності на початку століття. Ця тенденція триватиме, оскільки підвищення народжуваності охопило 2002–2012 роки», – пояснила демографиня.

Нагадаємо, раніше ми писали, що в Україні близько однієї п’ятої всіх вагітностей в Україні закінчуються абортом.

Україн також залишається лідером за показником смертності від серцево-судинних хвороб. За час незалежності цей показник збільшився ще на 8%.