Західна дієта сприяла розвитку запалення шкіри та суглобів в доклінічних дослідженнях

Дослідження на мишах показало, що короткочасна західна дієта (WD) сприяє розвитку опосередкованого интерлейкіном (IL)-23 псоріазоподібного запалення шкіри та суглобів, а також викликає зрушення в кишковій мікробіоті, пише видання Mdedge.Науковці побачили потенційний патогенний зв’язок між дієтою і псоріатичним запаленням.

За словами авторів дослідження, дієта має важливу роль у лікуванні псоріазу та псоріатичному артриті, і підвищує ймовірність того, що мікробіом може сприяти тяжкості захворювання.

Під час експерименту, мишей годували західною дієтою (WD) – дієта з високим вмістом цукру і жиру – або звичайною харчовою дієтою протягом 6 тижнів, а потім вводили мінікільця ДНК (MC) IL-23, щоб викликати системну надекспресію IL-23 і продовжували ці дієти протягом ще чотирьох тижнів.

У мишей в групі WD/IL-23 MC розвинулася еритема, лущення і збільшилася товщина епідермісу в вухах; такі зміни були «помітно м’якшими» або були відсутні в інших групах. Популяції імунних клітин шкіри та суглобів, такі як гамма-дельта Т-клітини, нейтрофіли і цитокіни Т-хелперів 17 типу, були підвищені у мишей, які отримували WD, як і інші маркери IL-23-опосередкованого запалення суглобів.

Нове дослідження показало, що у мишей, які отримували WD, було менше мікробне різноманіття, ніж у мишей, які отримували звичайну дієту. Після доставки IL-23 MC, годування WD зменшило мікробне різноманіття і виражений дисбактеріоз.

Результати «припускають, що WD і надекспресія IL-23 можуть сприяти дисбактеріозу кишкової мікробіоти.

Лікування антибіотиками широкого спектра дії пригнічувало опосередковане IL-23 запалення шкіри та суглобів у мишей, які отримували WD, а також помірно впливало на запалення шкіри у мишей, які отримували звичайне харчування, що підтвердило роль дисбактеріозу.

В іншому рівні дослідження миші, які перейшли з дієти WD на звичайну дієту, знизили запалення шкіри та суглобів і збільшили різноманітність кишкової мікробіоти.

Автори стверджують, що дієта може впливати не тільки на псоріаз, але й на псоріатичний артрит (пСА), а також «за рахунок зміни співвідношення хороших і шкідливих бактерій в кишечнику».

Більш глибоке розуміння того, «які саме кишкові бактерії та бактеріальні продукти призводять до посилення псоріатичного запалення та імунологічний механізм, за допомогою якого це відбувається», матиме важливе значення і може привести до нових методів лікування псоріазу та пСА.

За словами авторів дослідження, зміна дієти не може замінити необхідність в інших методах лікування псоріазу.