В Україні лише шість відсотків інфікованих гепатитом знають про свій діагноз

В країні понад два мільйони українців хворіють на гепатит С, але про свій діагноз знає трохи більше ніж шість відсотків з них. Про це заявила головна спеціалістка з вірусних гепатитів та опіоїдної залежності Центру громадського здоров’я МОЗ України Олена Бідованець.В Україні наразі триває місячник із виявлення гепатитів. Експертка з Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) пояснила, що про свій діагноз в Україні знають лише 6,2% хворих. Вона додала, що в країні понад два мільйони осіб інфіковані гепатитом С.

Бідованець пояснила, що людина може інфікуватися гепатитом через кров.

«Поширеність вірусних гепатитів в Україні становить п’ять відсотків. Понад два мільйони громадян в нашій країні інфіковані гепатитом C. Але про свій діагноз знає тільки 6,2% з них. Гепатити передаються через кров та інші рідини організму. Кожен з нас так чи інакше контактує з хворими: відвідування манікюрних і тату салонів, стоматологічні, оперативні втручання», – зауважила вона.

Слід зазначити, що кожна людина, старше 18 років хоча б раз у житті має пройти тестування на наявність вірусних гепатитів. Повідомляється, що до групи ризику належать медики, пацієнти, що перебувають на гемодіалізі та люди, які вживають ін’єкційні наркотики.

Фахівчиня додала, що українці можуть перевіритися у сімейного лікаря на гепатити В та С за допомогою швидких тестів. Вона пояснила, що відповідні тести можна зробити в приватній лабораторії, а протягом місячника вони будуть коштувати дешевше.

Бідованець зазначила, що гепатит С є на 95% виліковною хворобою. Вона наголосила, що вірусний гепатит B вимагає довічного лікування, але його можна попередити завдяки вакцинації. Фахівчиня доповнила, що для дітей вакцинація є безоплатною, дорослі можуть зробити щеплення проти гепатиту за гроші. За її словами, в аптеках є необхідна вакцина.

Раніше стало відомо, що в Україні ухвалили нові стандарти лікування гепатитів В та С.