Команда вчених з Медичного центру Університету Вандербілта (Vanderbilt University Medical Center) та докторка Маріана Біндлосс провели дослідження на мишах та з’ясували, що дієта з високим вмістом жирів пошкоджує епітелій кишечника, викликає запалення та порушує енергетичні функції мітохондрій.
Вчені помітили, що при такій дієті кишкова мікробіота перетворює харчовий холін в триметиламін, який потім перетворюється печінкою в N-оксид триметиламіну (ТМАО). Зазначається, що ТМАО змінює метаболізм холестерину. Такий процес призводить до утворення бляшок в артеріях та провокує виникнення атеросклерозу.
Дослідники з’ясували, що дієта з високим вмістом жирів порушила звичайні функції мітохондрій. Це призвело до збільшення виробництва кисню і нітратів, що сприяли зростанню потенційно хвороботворних мікробів Enterobacteriaceae, таких як кишкова паличка.
Вчені зауважили, що після лікування препаратом 5-аміносаліцилової кислоти нормальні рівні кисню і нітратів в мітохондріях були відновлені. Препарат також уповільнював збільшення циркуляції ТМАО у мишей.
Повідомляється, що дослідження науковців мало обмеження, бо вони проводилися на мишах. Фахівці планують подальші дослідження, щоб виявити, що збільшення ТМАО через дієту з високим вмістом жирів сприяє розвитку атеросклерозу і серцево-судинних захворювань.
Біндлосс та її колеги також хочуть дослідити взаємозв’язок між господарем та мікробом в розвитку інших захворювань, зокрема колоректального раку.
Нагадаємо, що вживання ферментованих продуктів збільшує різноманітність мікробіому кишечника і знижує запалення.
Раніше стало відомо, що західна дієта сприяла розвитку запалення шкіри та суглобів в доклінічних дослідженнях.