Походження COVID-19: вчені наполягають прискорити пошук джерел вірусу, Китай закликає розслідувати діяльність лабораторій у США

Незалежні експерти, які брали участь у першому дослідженні походження коронавірусу в Китаї на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), закликали продовжити розслідування. Про це одинадцять науковців заявили у журналі Nature, передає УНН.Науковці зазначили, що скоро проведення таких досліджень стане неможливим через об’єктивні причини – антитіла, за якими можна зробити висновки про початкові стадії пандемії, що з часом зникають з організмів людей і тварин.

Фахівці додали, що необхідно розглядати не тільки версії про лабораторне походження SARS-CoV-2 або «появи вірусу на ринку». Вони підкреслили, що слід розглянути гіпотезу, згідно з якою вірус міг перейти до людини на одній з ферм, де вирощуються тварини, які зазвичай живуть в дикій природі. Повідомляється, що у Китаї на таких фермах у 2016 році працювали близько 14 млн людей.

Зазначається, що Постійний представник Китаю при відділенні ООН в Женеві Чень Сюй закликав ВООЗ провести в межах розслідування джерела епідемії COVID-19 роботи лабораторій США у в Форт-Детріку і в системі університетів штату Північна Кароліна, пише ТСН з посиланням на Global Times.

Повідомляється, що відповідний лист китайська сторона направила генеральному директору ВООЗ Тедросу Адханому Гебрейесусу. Документ став першим офіційним запитом Китаю за дипломатичними каналами на розслідування діяльності зазначених установ у Сполучених Штатах. Також до звернення докладено колективний лист, який підписали понад 25 млн громадян Китаю.

Чень Сюй заявив, що ймовірність поширення вірусу SARS-CoV-2 в людській популяції в результаті витоку з Уханського інституту вірусології, є вкрай малоймовірною. Він доповнив, що об’єктами розслідування щодо походження вірусу мають стати лабораторії, що знаходяться в Форт-Детрике і університеті Північної Кароліни в Чапел-Хілл.

За даними ЗМІ, в штаті Мериленд розташований центр біологічних досліджень військових США Форт-Детрік, а головний їх учасник – Інститут медичних досліджень інфекційних захворювань армії США. Повідомляється, що не пізніше 2003 року у вказаних структур вже були технології для синтезування і модифікації коронавірусів, які викликають важкий гострий респіраторний синдром.

Нагадаємо, що очільник ВООЗ не виключає теорію лабораторного походження COVID-19.