Нова модель вступу в інтернатуру запрацює з 2022 року – В.Ляшко

З наступного року почнуть діяти нові правила проходження інтернатури. Наказ Міністерства охорони здоров’я від 22 червня 2021 року № 1254 «Про затвердження Положення про інтернатуру та вторинну лікарську (провізорську) спеціалізацію» зареєстрували у Мін’юсті, повідомляє пресслужба МОЗ.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що відомство запроваджує керовану систему підготовки лікарів-інтернів. За його словами, з наступного року МОЗ визначатиме пріоритетні спеціальності для підготовки в інтернатурі, виходячи з кадрових потреб держави. Крім того, МОЗ буде затверджувати перелік спроможних баз стажування лікарів-інтернів.

У Міністерстві охорони здоров’я окреслили основні зміни для випускників закладів вищої освіти: у конкурсі за рейтингом буде враховуватись середній бал, результати КРОК-2 та об’єктивного структурованого практичного (клінічного) іспиту; випускник ЗВО самостійно обиратиме бажану спеціальність, базу стажування та заклад вищої освіти, де проходитиме підготовку в інтернатурі, а також визначає свої пріоритети серед них (можливо визначити 5 найкращих).

Так, з 1 січня 2021 року, саме МОЗ спільно з НСЗУ та ЗВО щорічно розроблятиме критерії визначення баз стажування та визначатиме їх перелік – майбутні лікарі проходитимуть підготовку в інтернатурі лише у спроможних закладах охорони здоров’я, де можна отримати сучасні знання та необхідні практичні навички.

Крім того, МОЗ буде формувати держзамовлення на підготовку лікарів-інтернів з урахуванням реальних кадрових потреб галузі.

Нагадаємо, що Мінохорони здоров’я у 2021 році зробило замовлення на навчання 4 658 майбутніх медиків.