Системи добровільного медстрахування в Україні не існує

У світі добровільне страхування працює як надійний інструмент зменшення навантаження на бюджет охорони здоров’я, оскільки ним можуть скористатися передусім громадян із вищими доходами. В Україні також з’явилося чимало страхових компаній, які пропонують такі послуги. Однак деякі з них покривають вартість лікування на 50%, деякі – на 70%, і лише окремі – на 100% (зазвичай вони розраховані на VIP- клієнтів). Про це в інтерв’ю Вашому здоров’ю розповів доктор медичних наук, професор Валентин Парій.

Тож, коли застрахований пацієнт потрапляє в лікарню, необхідно узгоджувати зі страховою компанією план його обстеження і лікування. Наприклад, з’ясувати, які препарати покриються страховкою, а які ні.

«Це принизливо для закладу та ще й призводить до втрати дорогоцінного часу з боку лікаря, – вважає доктор медичних наук, професор Валентин Парій. – На разі можна говорити про те, що системи добровільного медстрахування в Україні не існує. У нас навіть немає закону про добровільне медичне страхування. Тож ця система передусім має бути врегульована на законодавчому рівні. Вона має стати прозорою й забезпечувати виконання галузевих стандартів і протоколів незалежно від франшизи. А тарифи, які пропонують страхові компанії, повинні бути чіткими й обґрунтованими, щоб і лікувальний заклад, який уклав з ними угоду, і застраховані пацієнти чітко розуміли, який обсяг послуг покривається».