У ЦГЗ пояснили алгоритм припинення самоізоляції з негативним експрес-тестом на COVID-19

В Україні тепер можна припинити самоізоляцію при негативному результаті ПЛР-тесту на коронавірус або експрес-тесту на визначення антигену SARS-CoV-2. Про це повідомляє пресслужба Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Громадяни, які прибувають в Україну та встановлюють мобільний застосунок «Вдома» мають право достроково припинити самоізоляцію, якщо отримають негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на антиген COVID-19. Правило стосується всіх осіб, крім тих, які перебували на території Росії або Індії понад сім днів протягом останніх 14 днів.

Повідомляється, що відповідні зміни внесені Кабінетом Міністрів до Постанови  №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

У Міністерстві охорони здоров’я зазначили, що вже направили лист до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних адміністрацій та Київської міської державної адміністрації для підготовки переліку медзакладів всіх форм власності, які будуть проводити тестування на виявлення коронавірусу методом ПЛР або експрес-тестування на антиген SARS-CoV-2.

У ЦГЗ додали, що медустанови, які зацікавлені у проведенні зазначених видів тестувань, мають звернутися до структурних підрозділів з питань охорони здоров’я та подати копію ліцензії на проведення господарської діяльності з медичної практики.

Зазначається, що лабораторії, які проводять тестування на COVID-19 методом ПЛР додатково мають подати наступні документи: копію свідоцтва про атестацію лабораторії (у разі здійснення атестації до 31 грудня 2015 р.) або копію свідоцтва про сертифікацію лабораторії.

Також лабораторії подають протокол підтвердження зразків перших п’яти позитивних випадків та перших десяти негативних, які відповідають визначенню випадку COVID-19, для тестування з використанням методу ПЛР.

Нагадаємо, що в Україні змінили правила перетину кордону через варіант коронавірусу «Дельта». Вони сприятимуть виявленню та протидії COVID-19.