Вакцинуйся або тестуйся: в Україні не будуть застосувати каральні заходи проти невакцинованих

В країні не будуть застосовувати каральні методи для тих, хто відмовився від щеплення проти коронавірусної інфекції. Про це заявив головний санітарний лікар України Ігор Кузін в інтерв’ю ВВС.Головний санлікар нагадав, що вакцинація в Україні є добровільною. Одна, за його словами, людям, які щепилися проти коронавірусу буде простіше користуватися послугами, а також відвідувати публічні заходи.

«Вакцинація є ознакою того, що людина розуміє, що це досягнення науки, яке може врятувати життя. Щеплення рятує нас від того, щоб не стати джерелом інфікування для інших», – сказав Кузін. Він попередив, що в Україні можуть запозичити європейський досвід, коли для людей, які відмовляються від COVID-щеплення, створюють максимальні перепони у доступі до публічних місць, де може поширюватися вірус.

Головний санлікар підкреслив, що для запровадження будь-яких каральних заходів, для початку необхідно переконатися, що кожний мав доступ до вакцинації.

«Тобто спочатку треба усіх забезпечити вакцинами. Вже після того, як залишились одні противники вакцинації, застосовувати більш жорсткі міри», – сказав Кузін.

Однак, впевнений головний санлікар, що в Україні не будуть застосувати якісь каральні заходи.

«Одним зі шляхів, як балансувати між забороною і дозволами, є варіант, коли невакциновані можуть регулярно здавати ПЛР-тести. Результат приносити роботодавцю. Тобто принцип вакцинуйся або тестуйся», – резюмував посадовець.

Нагадаємо, в Мінекономіки розповіли, що в Україні на законодавчому рівні не передбачено підстав примушувати людей вакцинуватися, та нагадали, що щеплення проти COVID-19 в Україні добровільне для усіх груп населення та професійних груп.

Слід зазначити, що у Маріуполі влада погрожує закрити заклади сфери обслуговування, якщо там будуть працювати невакциновані люди.