Вчені створили спрощену систему CPAP, яка може допомогти пацієнтам дихати

Група британських дослідників розробила пристрій CPAP (Constant Positive Airway Pressure), що працює з одним електричним вентилятором для використання в ситуаціях з обмеженою кількістю кисню. Про це пише видання Medical News Today.Вчені з Університету Лідса (University of Leeds) створили недорогу та ефективну систему для подачі кисню для пацієнтів, яким потрібна респіраторна підтримка.

Пристрій LeVe CPAP використовує менше деталей і може працювати на портативних концентраторах кисню, які поширені у країнах з низьким рівнем доходу.

Повідомляється, що спочатку дослідники перевірили його ефективність за допомогою симулятора дихання. Вони виявили, що пристрій можна порівняти з апаратами CPAP, які використовуються зараз.

Автор дослідження і професор прикладної механіки рідини Нікіл Капур зазначив, що спрощена система CPAP, яку вчені розробили для респіраторних захворювань, включаючи COVID-19, може дати дуже схожу продуктивність з дорогими аналогами.

«Система також була розроблена з урахуванням кисневої ефективності – багато лікарень покладаються на концентратори кисню, продуктивність яких недостатня для інших систем CPAP», – доповнив він.

Зазначається, що вчені випробували свою розробку у дослідженні. Воно проводилося у відділенні інтенсивної терапії лікарні Менго в Кампалі, Уганда. Десять співробітників лікарні брали участь у дослідженні. Вони були здоровими, не палили та не мали ожиріння. В учасників також не було респіраторних проблем та протипоказань для використання апарату CPAP або кисню.

Команда вчених протестувала пристрій в чотирьох різних налаштуваннях, при цьому рівні насичення киснем і рівні вуглекислого газу залишалися в межах норми для всіх учасників. Всі добровольці добре перенесли випробування.

Повідомляється, що дослідники готові приступити до тестування пристрою на пацієнтах лікарень.

Розробники зауважили, що необхідні додаткові випробування. Вони додали, що їх пристрій може значно допомогти людям з COVID-19 в регіонах з обмеженими ресурсами.

Нагадаємо, що вчені з Массачусетського технологічного інституту (МІТ) хочуть викласти у відкритий доступ схему створення апарату ШВЛ, який коштує близько ста доларів.

Раніше стало відомо, що Philips відкликає близько чотирьох мільйонів апаратів ШВЛ через ризик розвитку раку.