МОЗ планує дати більше повноважень спостережним радам управління лікарень

В Україні з’явиться нормативна база для формування спостережних рад управління лікарень до кінця 2021 року. Про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, передає пресслужба відомства.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що до кінця року підготують нормативну базу для подальшого створення спостережних рад управління медичними закладами.

Керівник відомства підкреслив, що наразі більшість медустанов не має елементів корпоративного управляння, які забезпечать їм ефективне стратегічне планування, незалежний аудит, професійний менеджмент. Він додав, що спостережні ради необхідні для залучення до процесу розвитку всіх стейкголдерів – депутатів місцевих рад, департаментів охорони здоров’я обладміністрацій, представників медичних колективів, пацієнтських організацій.

Чиновник зазначив, що МОЗ вже розробило відповідний проєкт постанови Кабміну, який до кінця року має бути прийнятий.

Повідомляється, що в Україні зараз є згадки про формування спостережних рад у законодавстві в галузі охорони здоров’я та в постанові КМУ №1077 від 27 грудня 2017 року, але їх необхідно осучаснити.

У МОЗ додали, що при розробці нового проєкту фахівці відомства спільно з міжнародними експертами вивчили досвід корпоративного управління в медзакладах країн Європи.

Зазначається, що МОЗ представило конкретні інструменти для організації ефективного корпоративного управління, які гарантують якісну меддопомогу для пацієнтів.

Зокрема, планується розширити повноваження спостережних рад та дати їм можливість впливати на роботу медичного закладу: брати участь у звільненні та обранні керівництва, проводити внутрішній аудит.

У складі спостережної ради мають бути представники громадськості, які утворюють більшість, щоб забезпечити її незалежність у прийняті рішення.

Призначення членів спостережної ради відбувається на підставі їх кваліфікації та досвіду.

Передбачається створення конкурсної комісії, щоб формування спостережної ради відбувалося прозоро та неупереджено. До складу комісії увійдуть дев’ять осіб, серед яких буде по три представники від: власника закладу охорони здоров’я, структурного підрозділу з питань охорони здоров’я та місцевої державної адміністрації, громадських об’єднань.

Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, народний депутат Михайло Радуцький на власній фейсбук-сторінці повідомив, що МОЗ опублікувало для громадського обговорення проєкт постанови Уряду «Про спостережну раду закладу охорони здоров’я». Він пояснив, що головною у ньому новацією є зміна складу спостережної ради та розширення її повноважень.

Радуцький доповнив, що термін повноважень спостережної ради становитиме п’ять років, а одну людину не можна обирати до її складу понад два термінів поспіль. Повідомляється, що власник медзакладу може оголосити про перевибори спостережної ради, якщо її роботу визнають незадовільною.

Він підкреслив, що тепер у спостережних рад будуть реальні важелі впливу та вони зможуть: погоджувати річний фінансовий план медзакладу та його організаційну структуру; затверджувати показники ефективності та контролювати їх реалізацію; давати рекомендації місцевій владі щодо призначення керівника медустанови та розміру його матеріальної винагороди або штрафів; проводити внутрішній аудит або залучати експертів до зовнішнього аудиту; контролювати належний розгляд скарг пацієнтів; попередньо затверджувати тарифи на платні медпослуги; погоджувати колективний договір та зміни до нього.