У МОЗ пояснили, чи можливо підробити паперовий COVID-сертифікат

У Міністерстві охорони здоров’я припускають, що міжнародне свідоцтво про вакцинацію проти коронавірусу можна підробити. Іноді паперові сертифікати підробляють, коли медики вносять дані про зроблене щеплення проти COVID-19, яке насправді людина не робила.

У МОЗ не виключають, що паперовий COVID-сертифікат можуть підробляти, бо для нього не потрібний дійсний номер партії вакцини. Зазначений документ завіряється лише підписом лікаря та печаткою медустанови.

Повідомляється, що шахраї виготовляють фейкові сертифікати, але на них немає QR-код, за допомогою якого можна перевірити дійсність свідоцтва.

Зазначається, що інформацію про щеплення до електронної системи вносять медики, які імунізують громадян проти коронавірусу. Ввести до системи неправдиву інформацію досить складно, бо обов’язково слід вказати номер партії препарату, який звіряється з номерами в спеціальній базі даних.

Деякі медики за «винагороду» можуть «допомогти» отримати COVID-сертифікат без процесу вакцинації. Повідомляється, що вони вносять всі необхідні дані та списують «використану» дозу препарату.

У свою чергу, у Міністерстві цифрової трансформації заявили, що неможливо підробити сертифікат про вакцинацію у застосунку «Дія», бо він підтягує інформацію з електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), повідомляє РБК-Україна.

У відомстві додали, що процес підробки сертифікату про імунізацію є складним, але він є можливим на рівні медиків, які вносять дані до щеплення до ЕСОЗ.

Керівник з розвитку електронних послуг у Міністерстві цифрової трансформації Мстислав Банік заявив, що «Дія» показує дані з реєстрів, але ці дані не перевіряються на правдивість.

«Якщо заплатити гроші лікарю, і він вам сертифікат підробить, то «Дія» його підтягне. Адже застосунок влаштований так, що показує дані з реєстрів. Ми не аналізуємо дані на правдивість, адже за це відповідають певні системи. Але купити сертифікат із занесенням у базу «Дії» не можна. «Дія» показує дані з електронної системи охорони здоров’я», – додав чиновник

Нагадаємо, що Єврокомісія прийняла рішення про взаємне визнання цифрових COVID-сертифікатів, виданих Україною та ЄС.

Раніше стало відомо, що у МОЗ роз’яснили алгоритм дій, якщо даних про щеплення від COVID-19 немає в базі.

Також повідомлялося, що Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко пояснив, як громадянам України отримати сертифікат вакцинації у сімейного лікаря.