НСЗУ хоче сфокусувати ПМГ на діагностиці та лікуванні інфекційних захворювань, зокрема – туберкульозу

Національна служба здоров’я України наближує комплексну медичну допомогу до пацієнта. Відомство хоче зосередити Програму медичних гарантій (ПМГ) на діагностиці та лікуванні інфекційних захворювань, зокрема – туберкульозу.

У форумі «Боротьба з туберкульозом в Україні: можливості ПМГ та нові моделі взаємодії» взяли участь керівники обласних фтизіопульмонологічних закладів, медики та керівники закладів «первинки», фтизіатри, представники громадських організацій та місцевої влади.

Зазначається, що учасники форуму обговорювали питання державної стратегії боротьби з туберкульозом (ТБ) та протитуберкульозної меддопомоги.

Т. в. о. Голови НСЗУ Дмитро Самофалов заявив, що раніше у тубдиспансері насильно тримали пацієнтів понад сто днів, а таке «утримання» обходилося Україні 100-450 тис. гривень. Він доповнив, що до цієї суми не входили медикаменти, які окремо закуповувало МОЗ.

Самофалов повідомив, що слід змінити застарілі підходи лікування ТБ на сучасні: зменшити тривалість перебування хворого у стаціонарі та надавати допомогу на амбулаторному рівні.

«З квітня 2020 року тариф за пакетом лікування туберкульозу став однаковим для амбулаторних випадків і лікування у стаціонарі. Мотивація утримувати пацієнта, щоб зайняти ліжко, зникла. А з квітня 2021 року НСЗУ запровадила новий пакет медичних послуг для лікування туберкульозу на рівні первинної медичної допомоги», – роз’яснив він.

Зазначається, що в Україні 434 заклади «первинки» уклали контракти з НСЗУ на надання допомоги пацієнтам з ТБ у 2021 році, серед яких п’ять лікарів-ФОП та п’ять приватних закладів. Вони підписали з НСЗУ договори на суму понад 85 млн грн на дев’ять місяців 2021 року.

Повідомляється, що з квітня за ПМГ-2021 НСЗУ сплатила закладам первинної ланки меддопомоги за лікування пацієнтів з туберкульозом понад 2,5 млн гривень. Найбільше коштів одержали медустанови у Запорізькій області – 234 тис. гривень, на Дніпропетровщині – 204,2 тис. гривень та на Донеччині – 187,4 тис. гривень.

У НСЗУ зазначили, що найбільша кількість закладів «первинки», які надають послуги хворим на туберкульоз, розташовані у Дніпропетровській – 39, Запорізькій – 32 та Львівській області –29.

Повідомляється, що за даними електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) на липень 2021 року, найбільше пацієнтів з ТБ отримують лікування у своїх сімейних лікарів на Миколаївщині – 174, Донеччині – 134, Дніпропетровщині – 92.

Заступниця Голови НСЗУ Тетяна Бойко зазначила, що у різних областях України пацієнти з туберкульозом можуть отримувати меддопомогу за місцем проживання. Вона доповнила, що місцева влада може поліпшити доступ пацієнтів до таких медпослуг та допомогти закладам «первинки» укласти контракти з НСЗУ на пакет супроводу пацієнтів з ТБ. Чиновниця пояснила, що влада на місцях має також подбати про соціальний супровід пацієнта з туберкульозом.

«Така комплексна допомога і відповідальне ставлення всіх учасників процесу до своєї частини роботи сприятиме найшвидшому одужанню пацієнтів», – роз’яснила чиновниця.

Зазначається, що на форумі виступали керівники медзакладів, які впроваджують новітні моделі лікування ТБ та супроводу пацієнтів на первинному та спеціалізованому рівні. Своїм досвідом з присутніми поділилися головлікар Шепетівського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Нечипорук та генеральна директорка Криворізького протитуберкульозного диспансеру Наталія Гранкіна.

Нагадаємо, що ЦГЗ готує лабораторії з діагностики туберкульозу до міжнародної акредитації. В країні триває підготовка лабораторій з діагностики туберкульозу до акредитації за міжнародними стандартами.

Раніше стало відомо, що Україна підписала меморандум з USAID для посилення боротьби з туберкульозом.