Жінка з Канади на рік втратила почуття голоду через інсульт

Мешканка Канади, яка потрапила до лікарні з інсультом, на рік повністю позбулася почуття голоду. Фахівці вважають, що причина незвичайного симптому полягає в пошкодженні частини кори головного мозку. Про це пише видання nplus1 з посиланням на статтю у журналі Neurocase.

Команда фахівців з Монреальського університету, яку очолював Данг Кхоа Нгуєн (Dang Khoa Nguyen), повідомила про незвичайний випадок наслідків інсульту.

Зазначається, що до лікарні потрапила 28-річна мешканка Канади, яка перебувала на другому місяці вагітності, а сімома місяцями раніше вона народила близнюків. Жінку привезли до медзакладу з паралічем правої сторони тіла і явними порушеннями мови. Лікарі діагностували у пацієнтки гострий ішемічний інсульт лівої острівцевої частки (частини кори головного мозку, яка знаходиться в глибині латеральної борозни).

Повідомляється, що через 11 днів стан жінки покращився та її виписали з лікарні, а ще через три дні вона перервала вагітність. Після виписки з лікарні пацієнтка приймала ацетилсаліцилову кислоту.

Протягом декількох місяців стан її здоров’я поступово покращувався, але пацієнтка продовжувала відчувати слабкість. Також жінка заявила, що за шість місяців після інсульту вона жодного разу не відчула голоду та стала ненавмисно пропускати прийоми їжі. Пацієнтка думала, що такі симптом виникли через втому, але вони зберігалися навіть після покращення її стану.

Зазначається, що фахівці з Монреальського університету оглянули жінку через сім місяців після госпіталізації. Вони виявили, що навіть при нестачі калорій, пацієнтка не відчувала жодних фізіологічних сигналів щодо необхідності поїсти.

Жінка прийшла на повторне обстеження через шістнадцять місяців після інсульту та заявила, що приблизно за місяць до цього почуття голоду повернулося до неї. Повідомляються, що вона не відчувала голод близько року. Жінка схудла з 73 до 60 кілограмів без дієт та вживання психоактивних речовин. Повідомляється, що через відсутність апетиту вона їла вдвічі менше, ніж звичайно.

Нгуен та його колеги зауважили, що це перший описаний в літературі випадок втрати почуття голоду внаслідок ішемічного інсульту. Фахівці додали, що причиною такого симптому стало пошкодження лівої острівцевої частки – частини мозку, яка відіграє одну з найважливіших ролей в обробці смакових сигналів, а також бере участь в контролі апетиту та енергетичного балансу.

Нагадаємо, що дослідження вчених пов’язує коронавірус з інсультом великих судин.

Раніше стало відомо, що голодування може нейтралізувати деякі кишечні інфекції, зокрема сальмонельоз.