COVID-19: Україна отримає від США бамланівімаб та етесевімаб

У рамках співпраці з урядом США Україна отримає інноваційні лікарські засоби проти коронавірусу. Гуманітарна допомога еквівалентною вартістю майже 20 млн дол. США надійде найближчим часом та буде розвезена до регіонів силами благодійних фондів. Такі домовленості фіналізували  в рамках візиту до США Президента України Володимира Зеленського,  повідомляють у МОЗ України.

Коментар Віктора Ляшка

«Уряд США спільно з компанією-виробником в якості гуманітарної допомоги надасть нам інноваційні ліки проти COVID-19. Вони вже зареєстровані управлінням з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (FDA) та рекомендовані для пацієнтів із легким та середнім ступенем тяжкості перебігу, особливо за наявності ризику переходу у тяжку форму», — коментує домовленості міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Які препарати отримає Україна

В Україну направлять 20 тис. флаконів бамланівімабу (вamlanivimab) та 40 тис. флаконів етесевімабу (еtesevimab). Препарати вже сформовані у вантаж та транспортуються до аеропорту для відправки в Україну.

«Діють вони безпосередньо на вірус — препарати зв’язуються зі спайковими білками вірусу, запобігаючи проникненню у клітину та подальшому розмноженню, прискорюють одужання пацієнтів з коронавірусною хворобою і запобігають виникненню ускладнень та потраплянню в лікарню», — пояснив міністр.

Нагадаємо, що МОЗ також вже закупило 2784 флакони препарату тоцилізумаб та завершує закупівлю 14 346 упаковок ремдесивіру.