В Україні 79% медзакладів вже створюють е-лікарняні, інші перейдуть на них до 1 жовтня

В країні триває перехідний період до видачі лише електронних лікарняних, який розпочався з 4 червня 2021 року. У 2 349 медичних закладах за вказаний період сформували понад 228 тис. електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність, передає пресслужба Міністерства охорони здоров’я.

Українським лікарням для створення електронних медвисновків необхідне підключення та реєстрація в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) та навчені медики.

Генеральна директорка директорату цифрових трансформацій в охороні здоров’я Марія Карчевич повідомила, що дані про медичні висновки потрапляють до Електронного реєстру листків непрацездатності, де на їх підставі формується е-лікарняний. Вона зазначила, що 79% українських медзакладів вже опанували цей процес.

Карчевич доповнила, що лікарі під час перехідного періоду могли створювати медвисновки у паперовій та електронній формі. Однак більшість медиків вже відходить від роботи з паперами.

Чиновниця зауважила, що у відомстві вирішили подовжити термін дії перехідного періоду на е-лікарняні до 1 жовтня, щоб громадяни отримували якісні послуги та не залишились осторонь системи соціального захисту населення. Зазначається, що відповідний наказ МОЗ пройшов державну атестацію.

Раніше стало відомо, що в Україні повний перехід на е-лікарняні з 1 вересня тимчасово скасовується. У МОЗ пояснили, що перехід на електронні лікарняні не відбудеться з 1 вересня, бо не всі медики опанували нову систему.

Нагадаємо, що Кабмін ухвалив рішення, згідно з яким відомчі медзаклади з 1 вересня мають приєднатися до ЕСОЗ та зможуть генерувати електронні медичні висновки про тимчасову непрацездатність.