COVID-19: Україна отримала допомогу у розмірі 35,8 млн дол. США

Україна отримала 35,8 млн дол. США безповоротної фінансової допомоги від Глобального фонду боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією,  який є одним із найбільших стратегічних партнерів України. Про це повідомляють у МОЗ України та підкреслюють, що кошти покриють фінансування нагальних потреб України, пов’язаних із COVID-19 та його впливом на поширення соціально небезпечних захворювань.

Як Україна може використати ці кошти

У межах цього гранту Україна зможе закупити засоби індивідуального захисту (ЗІЗ), організувати заходи для зниження ризиків, пов’язаних із COVID-19, для програм боротьби з ВІЛ та туберкульозом, а також  збільшити охоплення заходами зі зміцнення основних компонентів систем охорони здоров’я, таких як національні мережі лабораторій, ланцюги постачання тощо.

Коментар Ігоря Кузіна

«Завдяки спільній роботі експертів, представників основних реципієнтів, всіх зацікавлених неурядових організацій та державних структур та за координації Міністерства охорони здоров’я з Національною радою з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу країні вдалося отримати грант від Глобального фонду боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією. Кошти гранту будуть спрямовані на першочергові потреби в боротьбі з коронавірусною хворобою, боротьбу з ВІЛ-інфекцією та туберкульозом та усунення бар’єрів до послуг у сфері охорони здоров’я, яких завдала ця пандемія», — зазначив заступник міністра — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Довідково

На період 2021–2023 рр. в Україні реалізується програма Глобального фонду «Прискорення прогресу у зменшенні тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції в Україні» на суму майже 135 млн дол. До зазначеної програми Україна у 2020 р. вже отримала від Глобального фонду додаткові 10,8 млн дол., спрямовані  на підтримку зусиль у боротьби з ВІЛ та туберкульозом в умовах поширення COVID-19, які наразі реалізуються в рамках чинних програм.