Доступні ліки в Україні: перелік лікарських засобів постійно розширюється

Понад 3 млн пацієнтів в Україні користуються програмою «Доступні ліки». У програмі беруть участь 1217 аптечних закладів — юридичних осіб по всій країні. З 1 жовтня препарати інсуліну, а також ліки для пацієнтів з розладами психіки та поведінки, епілепсією можна отримати за е-рецептом за програмою «Доступні ліки».

Про це та інші питання йшлося на форумі «Реімбурсація–2021», що відбувся 6 вересня  2021 р. за участю виробників лікарських засобів, аптек, дистриб’юторів, керівників регіональних департаментів охорони здоров’я, громадських організацій, сімейних лікарів, лікарів-ендокринологів та психіатрів, неврологів.

Вітання від профільного комітету Парламенту

Голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький зауважив, що програма «Доступні ліки» довела свою ефективність для забезпечення доступу до ліків для пацієнтів із хронічними захворюваннями. Тому Уряд її поступово розширює.

За його словами, дуже важливо, щоб пацієнти із діабетом мали доступ до регулярної та організованої медичної допомоги та необхідних препаратів. Питання реімбурсації інсулінів — це спільна відповідальність держави, лікарської спільноти, а також аптечного та фармацевтичного бізнесу.

Вітання від НСЗУ

За словами Дмитра Самофалова, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), Програма медичних гарантій (ПМГ) — це перелік та обсяг медичних послуг та ліків, які держава гарантує населенню та оплачує з коштів державного бюджету за єдиними тарифами. Це також прозорі правила доступу до медичних послуг, які відомі пацієнтам і дають їм справжню фінансову точку опору під час лікування. І це дозволяє запобігати катастрофічним витратам на медичну допомогу з власних кишень. ПМГ покриває найважливіші медичні послуги, в тому числі життєво необхідні ліки для пацієнтів із певними хронічними захворюваннями. Сьогодні програма «Доступні ліки» включає 292 лікарських засоби, а кількість безоплатних становить 70. Програмою користуються понад 3 млн пацієнтів. За весь час адміністрування програми НСЗУ відшкодувала аптекам понад 2,2 млрд грн за ліки для пацієнтів.

«З 1 жовтня 2021 р. НСЗУ розширює програму реімбурсації новими напрямами — препарати інсуліну та лікарські засоби для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії. Пацієнтам із розладами психіки та поведінки, епілепсією електронний рецепт виписуватимуть психіатри та неврологи. Пацієнтам із діабетом, які потребують інсуліну, — первинний електронний рецепт виписуватиме ендокринолог.  Повторний рецепт на препарати інсуліну за призначеним планом лікування зможе виписати сімейний лікар.  За електронним рецептом пацієнти отримуватимуть ліки у будь-якій, зручній для себе аптеці, що має договір з НСЗУ за відповідним напрямом. У 2022 р. ми також плануємо розширити програму реімбурсації та включити у перелік ліки проти хвороби Паркінсона, хвороби Альцгеймера, а також для лікування хронічного обструктивного захворювання легень», — розповіла на форумі заступник голови НСЗУ Анна Фенчак.

Також спікери заходу зупинилися на питаннях відповідальності місцевої влади у залученні аптек до участі у державній програмі відшкодування ліків, процесах укладання договорів між НСЗУ та аптеками, необхідності створення електронних планів лікування, роботи з чутливими даними та маршруту пацієнтів з інсулінозалежним діабетом та розладами психіки та поведінки до безоплатних ліків.

Тетяна Бойко, заступник голови НСЗУ:

«Програма реімбурсації — ефективний інструмент підтримки мешканців громад. Програма робить медичну допомогу доступнішою для саме для тих пацієнтів, які потребують постійного прийому ліків через певні хронічні захворювання. Що більше аптек, які відпускають «Доступні ліки» за електронним рецептом є у громаді, то краща доступність для пацієнтів. Сьогодні 1217 аптечних закладів мають 10 815 місць відпуску «Доступних ліків» по всій країні. Перелік аптек постійно оновлюється. Динаміка у 2021 р. стрімка. Щомісяця кількість аптек, які укладають договір з НСЗУ, зростає в середньому на 360. Але в одних містах «Доступні ліки» отримує більша кількість пацієнтів, у інших — менша. А кількість мешканців при цьому релевантна. Наприклад, Стрий та Добропілля. У Стрию програмою «Доступні ліки» скористались 7866 пацієнтів, у Добропіллі — 2158. При цьому у Стрию 46 місць відпуску «Доступних ліків», у Добропіллі — 13. Щодо сільської місцевості, то у 2021 р. по Україні найбільша кількість пацієнтів отримує «Доступні ліки» у селах та селищах міського типу Дніпропетровської, Харківської та Львівської областей. А найменша — у Чернівецькій, Луганській та Кіровоградській областях», — наголосила Тетяна Бойко.

І ще кілька тез  

  • З 1 жовтня безоплатні інсуліни можна отримати лише за електронним рецептом.
  • За електронним рецептом потрібні ліки можна буде отримати в будь-якій аптеці у будь-якому населеному пункті без прив’язки до місця реєстрації пацієнта та місця роботи лікаря, який видав електронний рецепт. Головна умова — наявність в аптеки договору з НСЗУ за відповідним напрямом.
  • Чи має аптека такий договір і чи бере участь у програмі реімбурсації — незабаром уточнюйте  за номером 16 77 або на сайті НСЗУ.
  • НСЗУ укладатиме з аптеками нові договори за кожним із нових напрямів реімбурсації. Чинні договори з аптечними закладами залишаються без змін.
  • Доступ до чутливих даних пацієнтів із психічними розладами матиме лише лікуючий лікар-психіатр.

Нагадаємо, що програму «Доступні ліки» запровадив Уряд у 2017 р., але відтоді вона істотно змінилася. НСЗУ закуповує медичні послуги для українців і з квітня 2019 р. адмініструє програму реімбурсації «Доступні ліки». За цією програмою пацієнти, що мають серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ  типу чи бронхіальну астму, можуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою.

НСЗУ відшкодовує кошти аптекам щомісячно, відповідно до електронного звіту про відпущені ліки.

Станом на 6 вересня у програму входить 293 лікарські засоби, з них 70 — безоплатні. Так, у програмі «Доступні ліки»:

  • 226 лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань, у тому числі для первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів;
  • 51 лікарський засіб — для лікування цукрового діабету ІІ типу;
  • 16 лікарських засобів — для лікування бронхіальної астми.