В Україні вперше провели посмертну трансплантацію печінки у приватній клініці

В країні діють рівні правила та умови щодо трансплантації для всіх медичних закладів. Пересадку печінки вперше провели у приватній лікарні в межах пілотного проєкту Міністерства охорони здоров’я, доноркою стала 40-річна жінка. Про це повідомляє пресслужба відомства.В Українському центрі трансплант-координації зазначили, що родичі померлої жінки дали згоду на проведення трансплантації печінки, нирок та серця, коли консиліум лікарів зафіксував смерть мозку.

Зазначається, що підбором пари «донор-реципієнт» займалася Єдина державна інформаційна система з трансплантації.

Донорка змогла врятувати ще декілька життів. Її серце отримав пацієнт із рідкісною групою крові, пересадку органу провели в Інституті серця. Нирки отримали пацієнти з Київського міського центру нефрології та діалізу та Київської обласної лікарні.

Повідомляється, що наразі реципієнти знаходяться у стабільному стані.

Нагадаємо, що українські лікарі провели успішну пересадку серця та нирок трьом пацієнтам від одного донора. В Україні медики вперше провели трансплантацію нирок двом дітям одночасно. Донорське серце отримав дорослий пацієнт на Рівненщині.

Раніше стало відомо, що Уряд ухвалив постанову про внесення змін до переліку послуг та тарифів з трансплантації.

Також повідомлялося, що у Запоріжжі не вистачає 850 тисяч гривень на препарати для пацієнтів з пересадженими органами. Людям потрібна імуносупресивна терапія, щоб не було відторгнення пересадженого органа.