Визначати, який штам коронавірусу у кожного пацієнта, не потрібно – Сергій Дубров

Лікування пацієнтів із «дельта»-штамом нічим не відрізняється від терапії інших ковідних хворих. Про це в інтерв’ю Вашому здоров’ю розповів президент Асоціації анестезіологів України, доктор медичних наук, професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ імені О.О. Богомольця Сергій Дубров.

«Хоча перебіг хвороби, спричинений цим штамом є тяжчим. Однак нераціонально витрачати колосальні гроші на диференціацію штаму в кожного окремого пацієнта. Адже лікарю клініцисту не важлива ця інформація. Вона потрібна лише для того, щоб з’ясувати, наскільки поширений той чи інший штам на певній території країни – для цього достатньо вибіркових досліджень, і їх наразі проводять у кожній області», – сказав президент Асоціації анестезіологів України.

Також Сергій Дубров спростував думку про те, що штам «дельта» не виявляється звичайними тестами, як це часто стверджували, коли він з’явився в Україні. Насправді його «бачать» і ПЛР, і тест на антиген. Фахівець переконаний, що захворювання в більшості пацієнтів, яких зараз реєструють і госпіталізують в Україні, спричинене саме «дельта»-штамом.