Науковці з Медичного центру Університету Раша у новому дослідженні виявили, що людям похилого віку може бути корисна особлива дієта MIND, навіть коли у них з’являються білкові відкладення, які накопичується між нервовими клітинами та заважає мисленню й когнітивним навичкам.
Дослідження показало, що учасники, які помірно дотримувалися дієти MIND в більш пізньому віці, не мали проблем з когнітивними здібностями.
Вчені стежили за 569 учасниками випробування, яких попросили пройти щорічну оцінку та когнітивні тести, щоб дізнатися, чи не з’явилися у них проблеми з пам’яттю і мисленням. Починаючи з 2004 року, учасникам давали щорічне опитування про частоту прийому їжі про те, як часто вони їли 144 харчові продукти в попередньому році. Використовуючи відповіді на анкету, дослідники дали кожному учаснику оцінку.
Повідомляється, що дієта MIND складається з 15 компонентів, в тому числі з десяти «груп продуктів, корисних для мозку» і п’яти шкідливих – червоне м’ясо, вершкове масло, маргарин, сир, випічка і солодощі, а також смажена або швидка їжа.
«Ми виявили, що вищий показник дієти MIND був пов’язаний з поліпшенням пам’яті й навичок мислення, незалежно від патології хвороби Альцгеймера та інших поширених вікових патологій головного мозку. Схоже, що дієта має захисні властивості і може сприяти когнітивній стійкості у літніх людей», – пояснив провідний автор статті, доцент кафедри геріатрії та паліативної медицини відділення внутрішніх хвороб Медичного коледжу Раш, доктор наук Клодіан Дхана.
Раніше видання The Pharma Media повідомляло, що рослинна дієта є корисною для серця. Американські вчені визначили найкращу дієту для здоров’я серцево-судинної системи, що складається з авокадо, горіхів та оливкової олії.
Нагадаємо, що хворим на діабет другого типу для підтримки нормального рівня цукру в крові допоможе дієта з низьким глікемічним індексом, яка сприятиме покращенню їх стану здоров’я.