Фахівці наголосили, що завдяки вуглеводно-інсуліновій моделі можна ефективніше контролювати вагу у довгостроковому періоді. Згідно із цією моделлю, переїдання не є головною причиною ожиріння.
Вчені зауважили, що теперішня епідемія ожиріння у Сполучених Штатах пов’язана із надмірним споживанням продуктів з високим глікемічним індексом. Швидкі вуглеводи та оброблені продукти викликають гормональні реакції, які докорінно змінюють метаболізм, сприяють накопиченню жиру та викликають ожиріння.
Повідомляється, що ухвалення вуглеводно-інсулінової моделі замість моделі енергетичного балансу має радикальні наслідки для контролю ваги та лікування ожиріння. Дослідники зазначили, що люди мають звернути увагу не на кількість їжі, а на те, які продукти вони їдять.
«Скорочення споживання швидких вуглеводів, які переважають у їжі в епоху низькожирових дієт, знижує основне прагнення накопичувати жир. В результаті люди можуть схуднути, не відчуваючи почуття голоду і боротьби», – сказав провідний автор дослідження, ендокринолог з дитячої лікарні Бостона, професор Гарвардської медичної школи доктор Девід Людвіг
Вчені підкреслили, що необхідно провести подальші дослідження для остаточної перевірки обох моделей.