Після COVID-19 можуть виникнути довгострокові проблеми з нирками – дослідження

Науковці виявили, що у людей, які перехворіли на коронавірусну інфекцію навіть у легкій формі, можуть виникнути пошкодження функції нирок через декілька місяців після зараження. Про це пише видання Diabetes self-management з посиланням на дослідження вчених у Journal of the American Society of Nephrology.

Дослідники вивчили медичні записи понад 1,7 мільйона людей, які отримали меддопомогу через Управління охорони здоров’я ветеранів США. Вони виявили 89 216 осіб, які перенесли COVID-19 (не менше 30 днів) в період з березня 2020 року по березень 2021 року, а також 1 637 467 осіб, які не хворіли на коронавірус.

Вчені з’ясували, що після початкового 30-денного періоду розвитку COVID-19 в учасників випробування, у яких була інфекція, на 94% було більше шансів отримати гостре ураження нирок протягом періоду дослідження, ніж у тих, хто не хворів COVID-19. Зазначається, що інфіковані коронавірусом на 25% мали більший ризик зниженні розрахункової швидкості клубочкової фільтрації (рШКФ) мінімум на 30%, на 44%  – зниження рШКФ мінімум на 40% і на 62% більше шансів зниження рШКФ мінімум на 50%.

Учасники випробування, які хворіли на коронавірус, мали на 66% більший ризик розвитку серйозних побічних явищ з боку нирок. Вчені додали, що найтяжчі проблеми з нирками мали пацієнти, які хворіли на COVID-19 у важкій формі та були госпіталізовані до відділення інтенсивної терапії у лікарні.

Автори дослідження підкреслили, що його результати демонструють важливість оцінки функції нирок у людей, які пережили COVID-19, навіть якщо у них була тільки легка початкова інфекція. Вони повідомили, що люди з діабетом вже мають вищий ризик несприятливих наслідків, пов’язаних з нирками, тому їм необхідно контролювати функцію нирок після розвитку коронавірусу.

Фахівці доповнили, що більшість проблем з нирками не викликають ніяких симптомів, поки не розвинеться пізня стадія захворювання.

Нагадаємо, що американські дослідники з Массачусетського технологічного інституту розробили новітню методику, яка допоможе виводити камені з нирок швидко та майже безболісно.

Раніше видання The Pharma Media повідомляло, що Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) США схвалило інноваційний препарат для лікування діабетичної нефропатії.