Вчені розрахували пік четвертої COVID-хвилі в Україні

Українські дослідники зробили прогноз розвитку четвертої хвилі коронавірусу в країні на двісті днів – наразі вона знаходиться на етапі зростання. Нова хвиля захворюваності викликана «Дельта»-варіантом, але вона може бути коротшою ніж попередні. Про це пише РБК-Україна з посиланням на дослідження вчених з Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського НАМН України.В Україні під час піку нової хвилі коронавірусної інфекції очікується 15-18 тис. нових випадків на добу. Фахівці підкреслили, що згасання четвертої хвилі прогнозується в кінці 2021 року.

Повідомляється, ускладнення епідемічної ситуації із захворюваністю на коронавірус в Україні сталося через послаблення карантинних обмежень влітку.

Науковці під час дослідження нової хвилі коронавірусу Україні та світі виявили, що протягом останніх двадцяти років мали циклічний характер інші пандемії, які траплялися з п’яти-шестирічним періодом. Зокрема, йдеться про важкий гострий респіраторний синдром, свинячий грип, Ебола та COVID-19.

Фахівці з’ясували, що чотири хвилі коронавірусної інфекції також мають циклічний характер на часовому відрізку з січня 2020 року по вересень 2021 року. Під час аналізу вчені застосовували методи технічного аналізу великих даних.

Вони додали, що під час четвертої хвилі пандемії COVID-19 спостерігається менше число нових випадків інфікування та смертей, ніж під час другої та третьої хвилі, у тих країнах, де є високий відсоток імунізованого населення.

«Отримані результати вказують на значно нижчий рівень кількості нових захворювань і смертності протягом поточної четвертої хвилі пандемічного процесу, в порівнянні з другою і третьою хвилями, в країнах, що характеризуються високим відсотком вакцинованого населення», – резюмували дослідники.

Нагадаємо, що голова Робочої групи НАН України з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, Ігор Бровченко прогнозує рекордні показники COVID-смертності під час четвертої хвилі захворюваності в середині жовтня.

Раніше повідомлялося, що головна інфекціоністка, заслужена лікарка України Ольга Голубовська не береться давати прогнози щодо закінчення пандемії коронавірусної інфекції. За її словами, такі прогнози – це невдячна справа, тому що ні один з них ще виправдався.

Також стало відомо, що областях України зможуть оперативніше розгортати нові COVID-лікарні. Кабінет Міністрів ухвалив зміни до постанови №331 про невідкладні заходи щодо забезпечення державних гарантій лікування пацієнтів, які хворіють на коронавірус.